Ska Reinfeldt säga något om OS, Tibet och barns rättigheter i Kina

Nu reser statsministern till Peking. Han ska tala om miljön säger han. Men vad ska han säga om utsatta flickor på barnhemmen, vad ska ha säga om förtrycken i Tibet och vad ska han säga om OS? Och tänker han diskutera med  president Hu Jintao om Hu Jia, Ye Guozho, Chen Guangcheng och Yang Chunlin ?
 
Hur ska Reinfeldt redovisa Sveriges hållning när det gäller situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina Det får inte råda något tvivel om Sveriges hållning.

Just nu pågår protestmöten världen över om de förtryck som pågår i Kina i samband med att OS-facklan förs fram. Vi från Sverige borde bli ännu tydligare i vår avsky mot förtryck mot människor var det än förekommer

OS bråken i svd

facklan tar en annan väg


Kommentarer
Postat av: Gurka i Burka

Kom dock ihåg att det är stor skillnad på Kinas regim och det kinesiska folket.

Det kinesiska folket är otroligt stolta över sin Olympiad. De är oftast stolta över sitt land och sin regering - trots de övergrepp som vi i väst anser pågår. Kom ihåg att de dissidenter som fängslas begår lagbrott - och att de flesta kineser inte alls hyser så stor sympati över dessa.

Även 1989 var de flesta kineser EMOT ungdomsrevolten. Här i väst är det svårt för oss att förstå detta, men sådant är Kina - svårt att förstå. :)

Sen, när det gäller andra saker som censur av internet t ex, så använder Sverige samma teknik som Kina. Vi censurerar för tillfället ca 4500 websiter. Mest barnpornografi, men för bara någon månad sedan var även Koreas största website om bonzaiträd också censurerad i Sverige.

I Tyskland censurerar man nazistiska websiter.

Så kom inte och påstå - som vissa gör - att den kinesiska regimens censur är värre än våran. För har man sagt ja till en sorts censur så säger man ja till all censur.

"Förtrycket" tycker jag man kan diskutera. Ingen i Sverige verkar vilja definiera det. Få verkar prata med kineser. Istället skriver de flesta svenskar små floskler som "det kinesiska förtrycket" och hoppas att man träffar rätt. Men det gör man inte.

De flesta kineser anser sig friare i Kina än i Sverige. Fråga exil-kineser. Vad anser de om våra personnummer eller det faktum att vi inte kan äga hus och lägenheter på samma sätt som i Kina?

Kina är helt annorlunda än vad t ex SvD låter göra gällande. Deras kampanj mot Kina är grotesk och ohederlig, och det gör att många människor i Sverige inte riktigt vet vad som pågår i Kina. Tyvärr.

2008-04-10 @ 00:48:34
Postat av: Jwa

En viktig fråga vi bör ställa oss är "Vill vi påverka på allvar?" eller "Vill vi göra politisk karriär genom meningslösa PK-åsikter?"

Om svaret är det förra rekommenderar jag att studera hur Australiens premiärminister agerar. Till att börja med talar flytande kinesiska och har bott i landet i många år, vilket ger en ENORM respekt.

Han talar inte om något allmänt "förtryck av människor" utan säger tydligt att han erkänner Kinas överhöghet i Tibet (precis som alla andra länder gör, inklusive Sverige) och att Kina är en vän som vi vill utvecklas tillsammans med. SAMTIDIGT säger han på ett vänligt sätt att Kina bör ta tag i de MR-problem som absolut finns i Tibet och ställer dessutom upp för allmän frågestund på kinesiska på ett viktigt universitet.

Jag kan lova att Kinas ledning och kineser är 100 gånger mer villiga att lyssna på honom än på någon som inte kan Kina, inte kan språket, inte kan kulturen och kommer med något upprop om att behandla barnhemsbarn väl.

Kom igen, tror du på allvar att Kinas regering har en policy att behandla barnhemsbarn illa? Kina är ett enormt land under utveckling och fattigdomen och misären är fortfarande gigantisk inom många områden. Självklart har Kinas ledning ambitionen att göra situationen bättre, men allt sker inte som genom ett trollslag.

Res till Kina själv, vetja! Du kommer att lära dig oerhört mycket!

2008-04-10 @ 07:48:27
Postat av: Erik

Ja det är ju inte blir speciellt svårt för Reinfeldt att öveträffa vad ni sossar har lyckats med hittills i alla fall :-)
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=6745

2008-04-10 @ 19:40:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0