Skattefifflare kommer undan menas sjuka ska straffas hårdare


Skatteundandragandet (skattefusk i dagligt tal) är stort i Sverige. Enligt Skatteverkets skattefelskarta så ligger undandraget på cirka 133 miljarder om året.
Den socialdemokratiska regeringen genomförde en rad åtgärder för att bekämpa skattefusk. Många av åtgärderna har den borgerliga regeringen tagit till sig, och det är bra.
Samtidigt så redovisades också kostnaderna för det fusk som sker inom våra gemensamma försäkringssystem, sjuk-, föräldraförsäkring, a-kassan etcetera där man gör ett antagande, märk väl; ett antagande, på att dessa kostnader ligger på upp till 20 miljarder. Här påbörjade den socialdemokratiska regeringen ett arbete som nu också den borgerliga regeringen fortsätter med och det är också bra.

Satsning som den tidigare socialdemokratiska regeringen gjorde på 420 nya anställda på Skatteverket som skulle bekämpa skattebrott har en osäker framtid


Ett tag var också Ekobrottsmyndigheten hotad men dess goda resultat har tills vidare fått regeringen på reträtt. Samtidigt skärper man lagstiftningen mot bidragsfusk genom en bidragsbrottslag. Vanliga löntagare ska jagas, granskas och straffas hårdare. Medan regeringen visar svalt intresse för de 133 miljarder som via skattefusk undanhålls av vanligtvis betydligt mer välbeställda medborgare.
Skatteverket får mindre pengar till skattekontroll än tidigare. Vi sossar har avsatt sammanlagt 60 miljoner kronor i vårt budgetalternativ, 40 miljoner ska gå till kontroll i Sverige, 20 miljoner till kontroll utomlands.

En effektiv välfärd handlar inte bara om att använda skatteinkomsterna på rätt sätt - det handlar också om att se till att skatterna betalas och att välfärden kommer rätt personer till del.
Skattefusk och svartarbete leder till snedvriden konkurrens och riskerar på sikt att undergräva legitimiteten för den svenska välfärdsmodellen. Men den borgerliga regeringens omoderna och orättvisa politik struntar i skattefifflare och sätter åt de sjuka


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0