Utmaningen- forskare om en hållbar mänsklighet


En väldigt spännande eftermiddag med Fredrik Moberg, Albaeco, systemekolog och Eva Krutmeijer, Vetenskapsrådet i samtal med duktiga och pålästa forskare och oss riksdagsledamöter.
Vi samtalade om att klimatutmaningen inte är den enda utmaningen, hur vi förändrar beteendet och vilket bränsle/energi vi ska ha i framtiden.

Det vetenskapliga rådet och alla partier i Klimatberedningen är eniga om att Sverige ska minska sina utsläpp av klimatgaser med 75-90% till 2050. Denna gemensamma utmaning måste mötas genom att utsläppen minskas i jämn takt under hela perioden.

Tyvärr riskerar ointresset från de borgerliga partierna att förstöra förutsättningarna för svensk industri och konkurrenskraft genom att göra lite i början och mycket i slutet. Det är en strategi som ökar kostnaderna och påfrestningen på vårt samhälle. Det är en ambitionsnivå som lägger betydligt större ansvar på kommande generationer är på oss som nu verkar.
Det är viktigt att påpeka att vi jämfört med borgerligheten inte lagt på ett enda öres ökad skatt eller ett enda grams minskat utsläpp på den konkurrensutsatta industrin, tvärtom har vi flera förslag som stärker svensk konkurrenskraft.
Jag saknar klimatinvesteringsprogrammen, satsning på kollektivtrafik, högre andel av förnyelsebara drivmedel, Omställning av befintlig bilpark, Verksamma styrmedel mot flyget, Energieffektivisering och satsningar på en fungerande elmarknad. Nu lät det på de närvarande borgeliga partiernas representanter som att de också är med på banan. Det är bra at de vill anta våra förslag men hittills har de alltid varit emot tuffare miljölagstiftning
image579image580

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0