Borg har problem från alla håll


Nu ifrågasätts Finansminister Anders Borg från alla håll. Så jag kostade på mig att i dagens IP-debatt visa en viss empati statsrådet. Sverige är på väg in i en situation med stagflation med stigande arbetslöshet och prisökningar. Riksbanken tvingas till räntehöjningar för att få bukt på regeringens oförmåga att hantera nedgången i svensk ekonomi.

Riksbanken är i ett svårt läge, som regeringen aktivt har bidragit till, eftersom den har eldat på inflationen med mycket stora skattesänkningar. Många svenska hushåll får betala för denna politik i takt med den högre inflationen.

Regeringen agerar på tok för sent. Inflationsförväntningarna stack iväg redan för ett år sedan - men regeringen har varit helt passiv. I stället har regeringen förnekat problemen eller skyllt ifrån sig. I januari konstaterade finansministern att han inte kände någon oro för inflationen. I vårpropositionen i april skrev regeringen att inflationen skulle avta. Så sent som i partiledardebatten i juni skyllde statsministern inflationen på höjda priser på citroner.

På en mycket kort tid har 20 procent fler av hushållen blivit ännu mer pessimistiska och konjunkturen har försvagats ytterligare. Vi har en tydlig avmattning i svensk ekonomi. Frågan är hur djupt det kommer att gå innan regeringen tar oron på allvar och hur det påverkar tillväxten.

Avmattningen inom industrin ser ut att komma snabbare än väntat. Industriföretagens export har försvagats och det gäller också efterfrågan från hemmamarknaden. Nedgången är tydligast i trävaruindustrin, bilindustrin och i hotell- och restaurangbranschen.

Den tidigare så starka arbetsmarknaden håller snabbt på att kylas av och det blir en rejäl försvagning nästa år. Dessutom tror hushållen på fortsatt stigande priser och ser dystert på framtiden. Som sagt Borg är trängd och vi kan nog förvänta oss presenter till väljarna redan under hösten.....


Kommentarer
Postat av: Sanna

Ha en trevlig kväll :)

2008-08-28 @ 21:27:39
URL: http://sannawiberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0