Klimat och miljö

Alla partier i Klimatberedningen var överens att Sverige behöver minska utsläppet av växthusgaser med mellan 75 och 90 % till 2050. Det finns två sätt att göra det på. Antingen gör man väldigt lite nu och hoppas att tekniska genombrott i framtiden skall klara att minska utsläppen framöver. Risken är då stor att vi behöver accelerera takten i omställningen och ständigt skärpa kraven på industrin.


Därför borde vi ställa om Sverige i jämn takt så att hushåll och företag hinner anpassa sig. Det innebär att vi höjer våra ambitioner de närmaste åren men det möjliggör å andra sidan att den tekniska utveckling vi behöver också blir av.


En ambitiöst svenskt nationellt mål innebär att vi väljer att lägga oss i fronten för att utveckla framtidens teknik. Vi vet att hela världen kommer att behöva ställa om till förnybara alternativ. Vi vet att energieffektiv teknik kommer att efterfrågas. Att svenska företag då gått före och utvecklat dessa alternativ öppnar för möjligheter till framtida konkurrensfördelar.


Det är viktigt hur vi ställer om Sverige. Vi socialdemokrater vill klara omställningen genom investeringar. Vi prioriterar det framför omfattande skattesänkningar. Med ambitiösa klimatinvesteringsprogram kommer vi inte enbart klara klimatmålen, vi kommer också att kunna utveckla svensk industri.


Det är inte ett alternativ för oss att höja skatterna för den elintensiva industrin. Vi behöver i stället nära samarbetsprojekt för att bryta oljeberoendet. PFE-processen kan utgöra ett exempel på hur man arbetar tillsammans. Företagen får där skattebefrielse mot att de genomför program för energieffektivisering. Genom att med statens hjälp stödja investeringar i ny fossilfri teknik kan vi både klara klimatmålen och göra företagen mer konkurrenskraftiga.
Kommunla "KLIMP" är bra resurser som tyvärr borgarna tar bort nu


Kommentarer
Postat av: Per B

Fast varför vill ni då lägga ned kärnkraften? Skulle inte det ha exakt samma effekt som "att höja skatterna för den elintensiva industrin" förutom att elen skulle inte bara bli dyrare utan även smutsigare?

2008-08-26 @ 12:49:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0