Någon som är förvånad över att moderaterna tvekar till höghastighetståg?


Nu är alla för höghastighetståg, alla partier utom moderaterna som fortfarande tvekar.

Det är inte ett dugg förvånande att moderaterna backar in i framtiden och föredrar mindre miljövänliga transportmedel. Men trist. Dessutom är det moderaterna som bestämmer i regeringen. De andra borgerliga partierna har hittills lagts sig platt för moderaterna i stort sett alla frågor.


Socialdemokraterna uttalade sig i början av sommaren när Banverket lämnade en snabbrapport om höghastighetståg. Åsa Thorstensson har sagt att hon är positivt inställd till höghastighetståg. Alla partier var representerade när trafikutskottet var i Spanien för att se de höghastighetståg som finns där, de var lyriska när de kom hem från den studieresan.

Att bygga särskilda spår för att tågen ska gå 300 km i timmen är dyrt men framåtsyftande och blir i längden mer miljövänligt. Men, vill jag gärna påpeka, vi måste se till så att det finns medel för att rusta upp den övriga järnvägen också. Vi måste ha moderna spår, bra tekniska lösningar och fler spår utmed de befintliga järnvägarna så att gods och persontrafik kan mötas och öka utan de trista förseningarna som tågen dras med idag. Jag brukar beskriva vikten av utbyggnaden av Västra stambanan, som moderaterna i Lerum stoppar. Det finns fler exempel i hela landet där järnvägen måste rustas upp, stärkas och moderniseras. Det går alltså inte bara att satsa på höghastighetståg på några få ställen i landet, det behövs en helhet.

Därför kommer höstens budgetberedning bli extra intressant. De små borgerliga partierna gör utspel, på utspel nu för att visa vad de ska driva för frågor men till slutligen blir det Borg som bestämmer.

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.173594


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0