Det räcker inte med att bara hålla tummarna för Elux i MariestadVi vill investera klokt för att bryta arbetslösheten och skapa fler jobb. Vi vill stärka näringslivet genom ett program för att möta varsel i industri och tjänstesektor där företag kan få stöd till vidareutbildning av personal som varslats och medel för forskning och utveckling. Vi föreslår ett brett entreprenörsprogram för fler jobb och vill genomföra en exportsatsning och stärka underleverantörernas export. Tillsammans med industrin vill vi utforma gemensamma forskningssatsningar. En särskild satsning på att förnya den svenska bilparken görs under nästa år genom utökade premier för bilskrotning.


Vi vill ge alla de 10 000 långtidsarbetslösa ungdomar som göms undan i regeringens passiva åtgärder möjlighet att pröva på att jobba, få referenser och skaffa sig ett yrke.


När varslen ökar så kommer behoven av utbildning för att möta lågkonjunkturen. Redan idag finns stora krav på arbetskraften att klara snabba omställningar. Kunskaps- och utbildningskraven ökar hela tiden och behoven av fortbildning är stora. Regeringen har dragit in en tredjedel av utbildningsplatserna. Arbetspraktik har nästan försvunnit helt och trots att arbetsmarknadsutbildning leder till jobb, har regeringen tagit bort 70 procent av platserna. Vi vill göra tvärtom och investera i 9 000 platser i bristyrkesutbildningar för arbetslösa redan 2009. Dessutom vill vi tillföra 4 500 fler platser till den kvalificerade yrkesutbildningen. Vi föreslår också 7 000 fler platser på Komvux än regeringen, varav 4 500 platser riktas till yrkesvux.


Under regeringen Reinfeldt har mer än en halv miljon människor har trängts ut ur arbetslöshetsförsäkringen. De står utan denna trygghet när Sverige går in i en lågkonjunktur. Det är en tickande bomb. Vi socialdemokrater vill förbättra arbetslöshetsförsäkringen så att de allra flesta får ut 80 procent av sin tidigare inkomst.


Läget på arbetsmarknaden kräver en bättre jobbskapande politik, som hindrar utslagning i arbetslivet, som ger möjligheter att komma vidare och en väl fungerande trygghet för dem av oss som förlorar jobbet. Men regeringen ser bara på. De som varslats och som är på väg att förlora jobbet förtjänar bättre.IF Metall

electrolux


Kommentarer
Postat av: Roberth

"En särskild satsning på att förnya den svenska bilparken görs under nästa år genom utökade premier för bilskrotning." Med vilka pengar ska ni betala detta? Socialdemokraternas partistöd?"Vi vill göra tvärtom och investera i 9 000 platser i bristyrkesutbildningar för arbetslösa redan 2009. "

Ni är INTE vid makten och ni kommer inte ha en chans att få makten förrän 2010, varför sitter du och berättar vad ni vill göra år 2009? Känns som någon slags låtsas-makt-vilja.Var vänlig och svara på detta inlägg, det har du inte gjort med något kritiskt inlägg tidigare..Mvh Roberth

2008-12-15 @ 18:11:43
Postat av: Sune

Kommer ni socialdemokrater att uppmana oss Svenskar att köpa Svenska produkter för att minska våran arbetslöshet?

Tex. kylskåp från E-lux, bilar från Volvo och SAAB?

Hoppas att facket protesterar när bostäder renoveras och ickesvenska vitvarar installeras.

Kan hemtjänsten uppmuntras att köpa/leasa Svenska bilar...?

2008-12-16 @ 19:04:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0