Gapet mellan fattiga och rika i Sverige är större än någonsin. Då talar Reinfeldt om lag och ordning


Det är inget fel på lag och ordning. Men det blir lite fadd eftersmak när Reinfeldt i sitt så kallade jultal fokuserar mer på hårdare straff än på förebyggande arbete.

Aldrig förr har det varit så stora skillnader mellan fattig och rik som i dagens Sverige. Det visar nya siffror över inkomstskillnader från SCB, Statistiska Centralbyrån.

De borgerliga partierna gick till val på att det skulle vara större skillnad, de menade att det är bra, att det ger fler jobb och att det ökar incitamenten till att bli frisk och skaffa sig ett jobb. Därför är förmodligen den borgerliga regeringen nöjd av de ökade inkomstskillnaderna.

Personer som saknar arbete har haft en betydligt sämre utveckling jämfört med dem som arbetar. Just nu stiger arbetslösheten dramatiskt vilket bevisar att det inte hjälper med större skillnader för att människor ska hitta sig ett arbete.

Studerande, arbetslösa och sjuka har haft det tuffast, vilket också var meningen med regeringens politik. Ungdomsarbetslösheten rusar i höjden och färska siffror tyder på att ungdomsarbetslösheten når 20% inom en snar framtid

Det skapar segregation och oro i samhället och kan till och med leda till kravaller, som vi sett i Frankrike och Grekland. Något som Sverige varit relativt förskonade från eftersom tidigare regeringar haft jämlikhet som mål.

Med anledning av det som sker i andra länder kanske även den borgerliga regeringen skulle få incitament nog att försöka hålla ihop grupperna och minska skillnaderna. Att till exempel återinföra arbetsmarknadsåtgärder för ungdomar och göra särskilda arbetsmarknadsutbildningar för de som står längst från arbetsmarknaden.


Kommentarer
Postat av: Lennart Bladh

Det är inte bara det att det är skillnad mellan fattig och rik.

Förutsättningar för lärandet är inte detsamma som det var när vi gick i skolan. Och här kan man göra mycket mer.

Läs gärna på nya blogg och ge lite synpunkter.Lennart Bladh

FMS-Hälsokraft

2008-12-30 @ 13:19:52
URL: http://fms-gotland.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0