Regeringen säger nej, nej, nej att ta upp arbetsrätten i EU

Återigen kräver vi socialdemokrater att statsminister Fredrik Reinfeldt (m) tar upp den fackliga oron för arbetsrätten på EU:s toppmöte. Men regeringen säger nej, det har de gjort hela tiden. Vi har krävt det vid varje tillfälle som det är EU-toppmöte, eller arbetsmarknadsfrågor som ska behandlas.

Nu har Sverige återigen chansen att ta upp frågan ett socialt protokoll för EU. Syftet med ett socialt protokoll är att juridiskt stärka de fackliga rättigheterna på den EU:s inre marknad.

  

Vi vill att regeringen mer aktivt agerar på EU-nivå för att förstärka arbetsrätten efter EG-domstolens dom i Vaxholmskonflikten.
 Nu har även vår toppolitiker i EU-nämnden Christina Axelsson tagit upp frågan och ändå säger regeringen nej

- På toppmötet har Sverige ett bra tillfälle föra fram förslaget om ett socialt protokoll när Irlands nej till Lissabonfördraget ska diskuteras, säger Christina Axelsson

Idag har den statliga Lavalutredningen lagt förslag på hur svensk arbetsrätt ska anpassas efter EG-domen. Men utredningen är otillräcklig menar socialdemokraterna.
Ett socialt protokoll skulle säkra de fackliga rättigheterna i hela EU det är ju inte Lavalutredninen

carl bildt har tidigare skrivit på sin blogg att den borgerliga regeringen minsann inte tänker driva kraven i EU. De har den strategin, att försöka undergräva arbetarnas rättigheter och möjliggöra för löndedumpning


europaportalen.se


Kommentarer
Postat av: Daniel Johansson

Den kanske viktigaste orsaken till att regeringen säger nej, nej, nej är att Vi (eller den majoritet i den socialdemokratiska riksdagsgruppen som du tillhörde) vägrade att stoppa ratificeringen av Lissabonfördraget. Istället står vi nu där i det kalla december med rumpan bar. Vi får en arbetarefientlig Stråthutredning, ett fördrag som ledande oberoende experter säger inte kommer att påverka arbetsrätten i positiv riktning och en regering som inte lobbar för arbetsrätten. Och allt detta kryddat med en av dagens huvudnyheter: Irland får igenom tämligen många krav för att till slut säga ja till fördraget, trots att detta enligt konstens alla regler redan har fallit.Man brukar ju säga att folk vill ha hårda paket, men det här, riksdagsgruppen, var väl ändå att ta i?

2008-12-12 @ 10:43:23
URL: http://www.lakejerna.blogspot.com
Postat av: Per-olof

Bra att ni sagt ja till Lissabonfördraget. Äntligen kan vi gå vidare med att kräva ordning och reda i besluten på EU- nivå. Det viktigaste just nu är att få bort borgarnas majoritet i EU

2008-12-15 @ 10:25:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0