Barn far illa, vem har ansvar? Du, jag, familjen, skolan, socialen, föreningar, staten?Efter att ha tagit del av BRIS-rapporten och seminariet blir jag först deppig över att vi har det så här i Sverige. Men sedan funderade jag på hur det har blivit så här och vad vi ska göra åt det. Ingen av oss kan ju skylla på någon annan, åtminstone inte jag.  Varför är könsrollerna så starka? Vad gör vi för att bryta det? Är det de kommersialistiska krafterna som genom att sälja budskapet om en viss livsstil påverkar flickor, pojkar och oss vuxna så mycket? Om det är kapitalismen som ligger bakom, varför är då politiken, dvs de folkvalda, inte tillräckligt stark motkraft? Vad kan inte professionen göra mer? Blir det värre nu när klyftorna ökar?


Vi uppmuntrar flickor att klara sig själva och ser till att de inte tar så stor plats.

Dessutom finns det män som har betalt för att säga och skriva att de är förtryckta, det är löjligt att sådana män överhuvudtaget får uppmärksamhet i media (och nu även i min blogg)

"Flickor sover lite och äter dåligt", står det i rapporten. Flickor tycker inte om sina kroppar och dessutom lever de i en värld där hierarkierna flickor emellan är mycket tydliga. Vilket bekräftades av Sara och Sara igår på seminariet.

"Manligheten skördar ständigt nya offer men svär sig fri från ansvar", har Per Wirtén skrivit i  Arena Pojkars och unga mäns våldshandlingar fyller torgen med demonstranter mot "gatuvåldet".

Prinsessan Viktoria upprörs med rätta över att överklassens barn mördas på Kungsholmen.

Men varför har inte samhället samma engagemang över mord i förorten och för flickors i rop på hjälp när de skär sig själva ? Idag skriver Devrim Mavi Dagens Arena om Bris-rapporten

Nu är det är upp till oss politiker att komma med åtgärder. Att ge mera resurser till skolan och psykvården är det första man kan tänka på, Utbilda all personal som arbetar med barn och ungdomar i genus- och antidiskrimineringsfrågor. Jag för min del ska börja med att skriva en interpellation för att få upp samma debatt i Riksdagen som vi fick igår på BRIS-seminariet.


om BRISrapporten i svd

Läs Bris-rapporten

Min blogg om BRIS


Kommentarer
Postat av: Hansa

Vad är "kommersialismiska krafter" för nåt?

2008-02-09 @ 09:01:13
Postat av: Monica

Tack Hanna för påpekandet, jag ska ändra det.
Ordet kommersiell betyder i ordboken handel avsedd för förtjänst

2008-02-09 @ 09:07:42
Postat av: Bengterikj

Kommersialism är snäv inriktning på affärer enl BONNIERS(!) Svenska Ordbok, inHANDLAD på nittiotalet. Kommersialist? Kanske finns det ordet i någon senare upplaga. Hur ändras betydelsen av att byta från kommersialismiska till kommersialistiska? Är Monica Green emot handel, eller bara mycket handel. Och hur mycket handel i så fall?
Politiken som motkraft mot kapitalismen? Är politik lika med socialism för Monica Green? Man kan undra? Hon skriver i alla fall att politik är de folkvalda. En majoritet av de av folket valda är tack och lov för kapitalism. Ett land utan kapitalism är inte ett fritt land. Är Monica Green emot frihet?
Socialdemokraterna förstörde skolan genom att avskaffa läroverken, betygen och studentexamen. Alliansen och Björklund har börjat på en mödosam väg för att återupprätta en skola byggd på kunskap som en central faktor i barns och ungdoms utveckling mot starka, självständiga individer.

2008-02-09 @ 12:45:05
Postat av: Havsglimten

Vad gjorde Ni när ni hade makten för att det skulle bli bättre?

Jag ser ingen skillnad.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0