Hit och dit med Borg


Anders Borg har idag aviserat att regeringen kommer att revidera ned tillväxten till 2,0 procent 2008 från 3,2 procent i höstas. Han vet uppenbarligen inte hur han ska ha det Anders Borg. Så sent som för tre veckor sedan sa Finansministern att tillväxten bara skulle revideras ned ett par tre tiondelar, han har in i det sista nästan dumdristigt hållit fast vid de optimistiska kalkylerna. Men flipp blir flopp och nu är det annat ljud i skällan. Borde han inte ha kunnat bedöma bättre?  Lyssnar han inte på sina medarbetare?

Utfallet för helåret 2007 blev en tillväxttakt på 2,6 procent, vilket är betydligt lägre än de 3,2 procent som regeringen förutsåg så sent som i budgetpropositionen i höstas.


Det allvarliga är att de goda tiderna rinner Sverige ur händerna, de sämst ställda fick aldrig vara med om att dra nytta av den. Mitt under en brinnande högkonjunktur drog Regeringen in bristyrkesutbildningen, detta trots att stora delar av näringslivet skrek efter arbetskraft. Nu har det blivit ökad arbetskraftsbrist, högre räntor och högre inflation.


DN

e24


Kommentarer
Postat av: Peter Albertsson

Suck.

Hur skall Mona Sahlin ha det egentligen? Driver regeringen in Sverige i en överhettning eller inte? Ni har nästan dumdristigt skrikit om överhettning, finansiell expansion och ditt och datt. Borde ni inte ha kunnat bedöma bättre? Lyssnar ni inte på era medarbetare?

LO anklagade länge den socialdemokratiska regeringen för att ni inte satsade på yrkesutbildningen i gymnasiet trots att näringslivet skrek efter arbetskraft. Det tar flera år att skaffa sig en yrkesutbildning, men det fattar tydligen inte socialdemokrater.

Men vi får glädja oss åt den goda konjukturen och arbetsmarknadssiffrorna ändå. Speciellt för ungdomar har arbetsmarknaden utvecklats rekordartat bra. Som AMS skrev:

"Bland ungdomar 16-24 år var ökningen fortsatt mycket stark. 45 000 fler ungdomar var sysselsatta jämfört med tredje kvartalet 2006, det motsvarar en ökning på 8,8 procent. Den snabba sysselsättningsökningen för ungdomar har pågått sedan förra sommaren och är den starkaste som uppmätts i AKU sedan mätningarna började 1963."

http://www.scb.se/templates/PlanerPublicerat/ViewInfo.aspx?publobjid=6475

Så sluta sura nu.

2008-02-29 @ 23:58:40
Postat av: Erik Nyström

Om det är ökad arbetskraftbrist, det vill säga att det råder större efterfrågan än utbud, betyder det att det forfarande är högkonjunktur.

Åter igen, räntorna är högre för att hålla nere inflationen.

Jag har läst ett flertal inlägg där du skrivit ren ekonomifakta och sedan blandat ihop ett flertal saker, för att sedan gör en konstig slutsats som inte hänger ihop.

Jag skulle vilja höra dig redogöra för hur du skulle gjort med Riksbankens räntor (som för övrigt är fristående, har inget med Anders Borg att göra), hur det skulle påverka inflationen (eller om du kanske skulle råka orsaka en stagflation), på vilket sätt fler folk skulle komma i arbete med mera?

Inte för att vara sådan, men Per Nuder var ju ännu sämre på att bedömma marknadsprognoser, men det fungerade ju det med... eftersom marknaden styr sig själv. Rätt skönt faktiskt.

2008-03-01 @ 11:48:19
URL: http://osynlig.eu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0