Jobben, jobben, jobben


Socialdemokraternas jobbpolitik måste alltid vara på topp, det är vår bästa gren. Självfallet är det genant för oss att moderaterna vann terräng på just det område som vi har varit outstanding på. Vi socialdemokrater har aldrig påstått att det är arbetsmarknadspolitiken som skapar jobb. Men den är en viktig del i den Svenska modellen för jobb och företagande. Det behövs en aktiv näringspolitik, ordning och reda i ekonomin, låg ränta, infrastruktur, utbildning och forskning. Men det behövs också omställningsbroar i form av ekonomisk trygghet, omskolning och bristyrkesutbildningar.

Vi behöver en tydligare socialdemokratisk politik för full sysselsättning och fler jobb. Dessutom behöver vi bli entreprenörernas och småföretagens parti.

Vår omprövning handlar bland annat om en attitydförändring till företagande, som behövs inom vårt parti men också i samhället i stort. Entreprenörskap borde bli en lika naturlig del av utbildningen som förberedelse för anställning. Alla universitet och högskolor ska erbjuda introduktionskurser i företagande och i fackligt engagemang borde jämställas i utbildningarna.

Dessutom behövs det livslånga lärandet. Chefer och höga befattningar på företag och offentliga inrättningar får betydligt mer fortbildning av sin arbetsgivare än tillexempel lokalvårdaren på samma arbetsplats. Denna orättvisa har till viss del uppvägs av samhällets insatser på komvux och folkbildningsorganisationer. Nu har den borgerliga regeringen väsentligt dragit ner på de möjligheterna. Vi sossar har en hemläxa att göra men det är etter värre med vad som sker i samhället idag med otrygghet och ökade klyftor


DN debatt


Kommentarer
Postat av: Edvin Ala(m)

Innan du ska börja komma med galna idéer om att detaljstyra utbildningsväsendet till max från ditt riksdagskontor bör du nog ta en titt ut i verkligheten och se att det finns redan massvis med kurser som berör ämnet företagande och entrepenörskap. Skulle vara intressant att se hur du kommenterar återstående 90 procent av debattartikeln. Du vet, omställningsförsäkringen, skattelättnaderna, momsreglerna, förändringarna inom arbetsförmedlingen, SFI etc.

2008-02-29 @ 00:16:09
URL: http://edvinalam.bloggagratis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0