Om inte läraren kommer ihåg mitt namn efter att ha haft mig i historia i ett helt år hur ska han då kunna sätta betyg?


Uttalandet kommer från Amanda 18 år, hon är arg på att det ställs ännu högre krav på eleverna trots att det fortfarande finns lärare som uppenbarligen inte sköter sitt jobb. Hon berättar om lärare som inte kan namnen på en enda elev.

Jag har återigen drabbat samman med SSUare om partiets linje om betygen. Och jag träffar målmedvetna, aktiva ungdomar som vet vad de vill. De beskriver betygshetsen, om stressen på nätterna inför alla prov, om att glömma snabbt för att satsa inför nästa prov. Jag förstår deras frustration. Och förklarar återigen att det enda vi som socialdemokrater hittills gjort är att ge Mona Sahlin mandat att förhandla med Jan Björklund. I mandatet fanns möjlighet att gå med på betyg i 7an eller 6an mot att Björklund inte skulle införa skriftliga omdömen i de lägre åldrarna.

Nu har Björklund i sin iver att få igång en konflikt med oss socialdemokrater ändå bestämt att betyg ska införas i tidigare och att skriftliga omdömen ska införas från början.

Kopplar man samman det med den BRIS-rapport som diskuterades igår. Så haltar verkligheten mycket för Björklund. Ska han skicka hem skriftliga omdömen till barnen med föräldrar som inte orkar med sitt föräldraskap?


Kunskap och bildning är fortfarande en klassfråga. Skolan ska utjämna skillnader och kompensera barn från hem som saknar studietradition. Men kommer skillnaderna att minska med Björklund skola?

Han påstår att elevdemokrati är flum.

Han söker inte breda lösningar, han söker låsningar för att han tror att han tjänar på det.


Kommentarer
Postat av: Eva Hillén Ahlström

Insiktsfulla och kloka slusatser. Det är svårt för de unga i dag. Krav från alla håll, prestationsångest och många får aldrig känna att de är bra och duger. Åtskilliga av dem saknar också stöd från föräldrar som själva mår dåligt, kanske till och med i stället får vara stöd till dem och yngre syskon. Och det kommer att bli värre.

Jag förstår inte att regeringen fullständigt saknar förmåga att se sambanden mellan otrygga vuxna och otrygga barn. De är så självklara. Raserandet av trygghetsförsäkringarna medför en accelererande ohälsa hos både unga och deras föräldrar.Varma S-hälsningar
Eva

2008-02-08 @ 19:41:35
Postat av: Lars Hellström

Ursäkta uttrycket, men detta låter i mina öron bara som skitsnack. Till skillnad från dig så har jag gått i skolan nyligen och är bra medveten om att den betygshets du beskriver existerar för ett ganska litet antal elever.

Personligen hade jag varit väldigt nöjd om jag fått på papper vad jag kunde och inte kunde tidigare än årskurs 8 (då våra lärare för övrigt satte lägre betyg på oss än vi förtjänade då de inte skulle vilja sänka oss i en senare årskurs).

Att man sitter uppe länge på nätterna innan ett prov och pluggar låter i mina öron som gnäll. På högstadiet räcker det i princip med att vara närvarande på lektionen och läsa igenom sin lärobok en gång för att klara ett prov i alla utom det mest teoretiska ämnen (dvs allt utom matematik, fysik och kemi) och svårigheten ökar inte speciellt mycket på gymnasiet.

2008-02-09 @ 01:18:15
Postat av: Nicklas

Ännu ett intellektuellt och insiktsfullt inlägg från ankdammen i Sthlm.
Monica, du säger att du pratar om "ungdomar", som om det vore personer i allmäna termer. Men i själva verket pratar du om företrädare för samma parti som du sitter i riksdagen för! Är då kommentarerna så konstiga! Deras argument som du framför är desamma som pumpas ut från Sveavägens propagandaministerium!
Monica, nog vore det väl bra att åtminstone någon gång försöka anspegla på någon form av intellektuell debatt? Du har suttit i riksdagen sedan när? 1998? Har du alltid malt på med samma tröttsamma inlägg där som i SLA och andra lokaltidningar där man tvingas ta del av dina floskler och felaktiga argumnentering?

2008-02-09 @ 08:19:36
Postat av: Erik

Det här var ett roande inlägg, jag hittade hit via Johan Ingerös blogg. Du borde läsa den.

Men vad får dig att tro att SSU:are på något enda sätt är representativa för svenska ungdomar?
Möjligen Anna Sjödin då, många har nog varit packade på krogen, sagt dumma saker och kanske tom varit i slagsmål. Men annars är SSU mest en sekt med politiska broilers. Jag har än aldrig mött en SSU:are som förmått föra en någorlunda intellektuell debatt och klarat av att lyfta sina argument över avundsjuke-/missunsamhetsnivån.

Vad gäller betyg så är det väl närmast självklart att de skall ges så tidigt som möjligt, annars har ju de elever som ligger efter ingen möjlighet att komma ikapp (ja, jag har varit lärare). Den (s)-märkta kravlösa flumskolan har förstört tillräckligt många svenska barn och ungdomar! Om du vågade prata med ungdomar även utanför Unga Örnar och SSU skulle också du inse det.

2008-02-09 @ 10:59:39
Postat av: Gunnar

Så SSU:are är representativa för ungdomar i allmänhet?
Inser du att det finns ungdomar som inte är medlemmar i SS-U och som kanske har helt andra åsikter? Som rentav är nöjda med betyg och att tidigt få reda på hur det ligger till och som ser betyg och skriftliga omdömen som en morot istället för piska? Lyft blicken utanför de egna leden och du skall bli upplyst. Tyvärr tror jag inte att du kommer att göra så utan att fortsätta att tro att die socialdemokratische unga står för sanningen.

2008-02-09 @ 11:18:24
Postat av: Erik

"Nu har Björklund i sin iver att få igång en konflikt med oss socialdemokrater ändå bestämt att betyg ska införas i tidigare och att skriftliga omdömen ska införas från början."

Så Björklunds skolpolitik är alltså bara någonting som folkpartiet tagit fram för att provocera socialdemokraterna? Men snälla nån...

2008-02-09 @ 16:02:29
Postat av: janne

BRA att du står pådig. men gör verkligen Marie Granlund och Mona Sahlin det? det verkar som om de gått i Björklunds fälla

2008-02-09 @ 20:31:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0