Varför dröjer satsningarna på pensionärerna?


Under de föregående åren med en socialdemokratisk regering så gjordes flera viktiga reformer som hade och har stor betydelse för pensionärerna.

När det gäller bostadstillägget så har det över åren gjorts återkommande förbättringar. Det är en mycket angelägen åtgärd, att se till att våra pensionärer har råd att bo på ett sätt som är värdigt och att man inte behöver flytta på grund av bostadskostnaden.

Andra skäl, än ekonomiska, som till exempel svårt att gå i trappor, att man vill komma närmare släkten, att butiker inte finns in närheten. Anledningarna kan vara många men grunden är att vi, genom bostadstillägget för pensionärer ska ge möjlighet att kunna bo där man är vill även efter pensioneringen.

I valrörelsen gav de borgerliga partierna löften om ett höjt bostadstillägg för såväl ålderspensionärer som förtidspensionärer. Detta har ännu inte uppfyllts.

Enligt försäkringskassans undersökningar finns det drygt en halv miljon pensionärer som har rätt till bostadstillägg. Men det är ändå är det ungefär 160 000 personer som varje månad går miste om ett bostadstillägg som de, ekonomiskt sett, är berättigade till.

Detta är inte alls bra. Om samhället gör reformer som är till för att göra människors vardag lättare så måste dessa kunna användas av dem som har rätt att få dem.

Försäkringskassan är den myndighet som administrerar bostadstillägget för pensionärer, Jag konstaterar att det är ganska mycket information som ges, det är inte helt lätt att ta sig igenom hela texten och förstå vad man ska göra.

Att fylla i blanketten på ett korrekt sätt för att ansöka om bostadstillägget kan vara krångligt även för de mest insatta.

Det är många frågor som är angelägna för pensionärsgruppen, oavsett om det gäller ålderspensionärer eller förtidspensionärer. Det är många som har en kärv ekonomisk situation och den blir inte bättre av att de inte får del av det skatteavdrag som de som yrkesarbetar får del av. Många kostnader är lika höga oavsett om man är förvärvsarbetande eller pensionerad. Mat, kläder och höjda försäkringskostnader på bilen är sådana exempel.

Så varför dröjer satsningarna på pensionärerna, varför var det viktigare att satsa på miljonärerna först och sedan säga att pensionärerna ska få sitt när det finns utrymme?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0