En andra chans i föräldraförsäkringen, Kd har röstat ned förslaget i riksdagen men börjar vakna nu..


Förra året lade vi socialdemokrater förslaget om att tonårsföräldrar ska kunna ta ut föräldraledighet. Vi har lagt förslaget i Riksdagen men blivit nedröstade av de borgerliga partierna även KD. Men nu har kd vaknat och vi får väl se om de följer oss i nästa omröstning när vi återigen lägger förslaget. Men vi ska inte sura över att syndaren vaknar sent, för bättre sent än aldrig.

Vem har inte träffat pappor som säger att de hade agerat annorlunda om de fick ta småbarnsåren i repris? Det är ofta fäder som ångrar att de inte var föräldralediga. Plötsligt står de där med barn som börjat skolan eller kanske redan är i tonåren - och då har deras föräldrapenningdagar för länge sedan brunnit inne. Vi är beredda att ge alla som inte har utnyttjat sin föräldrapenning medan barnen var små en andra chans 2009 och 2010. Det kan bidra till en förbättrad relation mellan förälder och barn att ge möjlighet till ett besök i skolan eller skapa tid och ork för föräldern att vara ute på stan på kvällarna.
    Vi socialdemokrater vill även utveckla föräldraförsäkringen för att öka barns tillgång till båda föräldrarna och för ett jämställt föräldraskap. Vi är beredda att utveckla fler förslag baserade på föräldraförsäkringsutredningen för att knyta en större del av föräldraförsäkringen till respektive förälder.

Nu får vi hoppas att Kd får med sig de andra borgerliga partierna och att Kd slänger sin omoderna familjepolitik

 Mandatperioden inleddes med försämringar i föräldraförsäkringen och den tillfälliga föräldrapenningen (de så kallade VAB-dagarna), och i strax innan jul beslöt Riksdagen om ett vårdnadsbidrag. Därtill fortsätter regeringen på den inslagna linjen med en successiv urgröpning av föräldraförsäkringen.

Vi socialdemokrater vill ha en familjepolitik grundad på barnets bästa, generell välfärd samt jämställdhet mellan män och kvinnor. Därför motsätter vi oss regeringens förslag till ny målsättning för familjepolitiken som innebär att ambitionen att jämna ut klyftorna mellan familjer med barn försvinner. Det är en oacceptabel ambitionssänkning som leder till bredare klassklyftor.

Det finns många anledningar att kritisera regeringens vårdnadsbidrag. För det första innebär det ett avsteg från arbetslinjen. För det andra riskerar vårdnadsbidraget att urholka den allmänna förskolans resurser. Särskilt eftersom staten inte kompenserar kommunerna för vårdnadsbidraget, vilket kommer att leda till minskad personaltäthet och större barngrupper - just som barngrupperna i förskolan äntligen har minskat.kd följer s om tonårsföräldrar

även i svd

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=734284


Kommentarer
Postat av: Krassman

Ja du Monica. Man kan verkligen undra hur nytänkande den kristna högern verkligen är. Mycket bra skrivet.

2008-01-18 @ 11:10:59
URL: http://krassman-inyourface.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0