fackliga konferensen i Sockholm

Pär Nuder gör en genomgång om varför de borgerliga partierna vann valet och vad som hänt sedan dess

Han beskriver om hur moderaterna gjorde sken av att vara ett arbetarparti under valrörelsen. Till viss del lyckades de med det. Särskilt med tanke på att vi hade en tillväxt i Sverige utan att jobben blev fler. Jobben blev inte fler förrän i slutet på 2005. Under hela 2006 strömmade jobben till, både inom privat handel och på andra ställen. Men vi lyckades inte förklara det på ett bra sätt

Direkt efter valet blev det tydligt om vilket högerparti de verkligen är. Med gigantiska skattesänkningar och stora skillnader. Visar de sitt egentliga syfte med ett klass samhälle.

Jobben har fortsatt strömma till med hjälp av den höga tillväxten. Men nu kommer oron på den ekonomiska himmelen både från USA och andra delar av världen. Nu kommer frågorna hur stark är Sveriges ekonomi? Den borgerliga regeringen står handfallen.

Vad ska vi göra inom arbetarrörelsen och socialdemokraterna? Pär menar att det är viktigt att fortsätt med frihandel, globalisering men jobba för rättvis handel. Jobba för att trappa ner jordbruksstödet i EU utan jobba för ökad rättvisa i världen och se till att vi har bistånd i resten av världen. Det andra receptet ger är att vi ska fortsätta ha ordning och reda i ekonomin. Se till så att vi inte drar på oss offentliga kostnader som inte kan betalas.

Men satsa på utbildning. Högskolorna och det livslånga lärandet är oerhört viktiga.

Pär fortsätter med ett avsnitt om hur viktig jämställdheten är för ett litet land. Att båda jobbar och tar ansvar både för samhällsekonomin och för familjen.

En annan god konkurrens fördel är att vi har strikta miljökrav och hela tiden fortsätter att flytta fram positionen. Stoppa miljöförstöring, globaluppvärmning och kancerogena artiklar. Pär avslutar med ett avsnitt om hur viktigt det är med en stark fackföreningsrörelse som också är förändringsbenägna. Det behövs sociala broar och ett bra välfärdssystem som tar hand om varan när någon råkar illa ut. Att det finns a-kassa, komvux och möjligheter är förklaringen till att vi är moderna, förändringsbenägna och framåtsyftande. Tyvärr river borgarna dessa broar, det är bedrövligt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0