Framtiden är här

Egentligen ett roligt utryck för framtiden är ju här hela tiden. Nu och nu och nu. Men uttrycket beskriver naturligtvis att IT, facebook, bloggar, mobila terminaler är redan verklighet.

Efter de intressanta inledningarna hade vi en spännande diskussion om säkerhet på nätet, om tilliten, tråkigheter som mobbing och kränkningar. Men också om möjligheterna. Digitala klyftan är ingen klyfta utan en trappa som vi alla kan ta steg för steg på. Utbildningsmöjligheter och sociala mönster som kan beivra olagligheter på nätet.

Sedan hade vi en jätte kul debatt alla andra intresserade om hur vi skulle vilja forma framtiden tillsammans. Vi kom in på en stock konservativ musikbransch fick vi höra av Kristina Höök, hon menade att om branschen gjort det lättare att betala låtar och filmsnuttar så hade inte fildelningen blivit så infekterad

Vi pratar också om det finns ett behovet av IT vision eller inte.

Självfallet är det ungdomarna som också var med på seminariet som är de mest intressanta eftersom de tar till sig nya moderna möjligheter mycket snabbare än vad vi andra gör


Kommentarer
Postat av: Jörgen L

Såg lite av sändningen. Väldigt sant det där om skivindustrins tröghet. De betalar hellre massor av pengar till lobbyister för att skärpa lagstiftningen än anpassar sig till verkligheten.

Hoppas verkligen att ni får stopp på Renforsutredningens förslag om att lämna ut abbonnemangsinnehavare.

Konsekvensen, om skivbolagen får rätt att ta reda på vem som står för ett IP-nummer kommer att bli som i USA, där de använder ren utpressning som medel, och det sätter rättssäkerheten totalt ur spel.

Vad gör man om det kommer ett brev där det står "gör upp i godo och betala 10.000, annars stämmer vi dig på 200.000", och man är SÄKER på att det är felaktigt? I civilmål är bevisvärderingen en annan än i brottmål, där är det trovärdighet mot trovärdighet och hur ska man bevisa att man INTE gjort något?

Man vet också att domstolen som ska avgöra saken inte är tekniskt kompetent att bedöma bevisen. Vågar man ta risken att bestrida och åka på det stora skadeståndet, eller sväljer man stoltheten och betalar, fast man vet att det är fel?

Var har då rättssäkerheten tagit vägen, undrar jag? Sådan privat rättsskipning är fullständigt främmande tidigare i Sverige, men om man öppnar den dörren så har vi det snart som i USA där storbolagen klämmer åt vanligt folk i kraft av dyrare advokater.

2008-01-30 @ 23:21:49
URL: http://jorgenl.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0