Nu blir det krångligare momssatser för företag och toppen är tyvärr nådd


Superkonjunkturen för Sveriges småföretag har passerat toppen. Den samlade konjunkturindikatorn faller tillbaka något sedan i våras och företagen räknar med att nedgången fortsätter under det kommande året. Det är främst företag inom tillverknings- och byggindustrin som räknar med att tillväxten avtar, det menar småföretagarna.

Nu blir det tyvärr krångligare från årsskiftet med olika momssatser inom samma branch

För att stärka kommersialiseringen av forskningsresultat vill vi socialdemokrater genomföra en nysatsning på holdingbolag och inkubatorer vid landets högskolor och universitet. Vi vill också underlätta innovativa småföretagares och uppfinnares möjligheter att få finansiering till nya produkter eller för att expandera sin verksamhet genom ett nytt innovationslån med högre risk.

Men det har de borgerliga Riksdagsledamöterna röstat ner.


Potentialen för ytterligare export av svenska varor och tjänster är stor, inte minst bland små och medelstora företag. Därför ska småföretagens steg ut på den internationella marknaden förenklas genom fler regionala exportrådgivare och kostnadsfri exportrådgivning. Närvaron på viktiga framtidsmarknader ska stärkas. Exportsäljare ska utbildas. Vi vill också genomföra en särskild satsning på exportfrämjande inom tjänstesektorn.

Men det har de borgerliga Riksdagsledamöterna röstat ner.


Vi vill fördjupa samarbetet mellan staten, näringslivet och de fackliga organisationerna. Nya avtal ska slutas för viktiga framtidsbranscher för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Besöksnäringen ska vara först ut i tjänstesektorn med ett eget utvecklingsprogram. Det ska bland annat innehålla ett betydande resurstillskott för marknadsföringen av Sverige som turistland. Vi vill också se ett handslag mot klimatförändringarna tillsammans med svensk fordonsindustri och genomföra ett strategiprogram för den svenska vindkraftindustrin. Vi vill möjliggöra fler investeringar och nya produkter i miljötekniksektorn. 6:e AP-fonden ska därför starta en ny riskkapitalfond för klimatsektorn och vi vill även gå vidare med möjligheten att låta Vattenfall avsätta vinstmedel i en särskild energiomställningsfond.

Men det har de borgerliga Riksdagsledamöterna röstat ner.Regeringen ersätter istället offensiva satsningar på kunskap med skattefinansierade låglönejobb och sämre omställningstrygghet. De försämrar exportstödet till småföretagen och låter de allra minsta företagen betala för förmögenhetsskattens avskaffande och för subventionerna till de stora restaurangföretagen. Det är en orättvis, omodern och oansvarig politik som allvarligt skadar Sveriges konkurrenskraft.

  

småföretagarnas barometer


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0