Öka jämställdheten stoppa mäns våld mot kvinnor


Trots att Sverige är ett föregångsland när det gäller jämställdhet, så är vi inget jämställtland. En del i svensk jämställdhetspolitisk är att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Ett delmål av svensk jämställdhetspolitik är att "mäns våld mot kvinnor ska upphöra".

Det våld som kvinnor utsätts för är den yttersta konsekvensen av denna könsmaktordning. Genom våldet förhindras kvinnor och flickor fullt åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Våldet är samtidigt ett hinder för den fortsatta utvecklingen för jämställdhet mellan kvinnor och män. Under ett antal år har riksdagen beslutat om viktiga reformer i syfte att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Både före Kvinnofridsbeslutet 1998 och därefter har flera viktiga beslut tagits för att förbättra skyddet och stödet för våldsutsatta kvinnor och barn. Samhället har genom en rad beslut och åtgärder markerat hur allvarligt samhället ser på mäns våld mot kvinnor.

Trots det finns det fortfarande mycket kvar att göra för att förbättra stödet till den som drabbats av våld i nära relation.

Antalet anmälningar om misshandel ökar år för år. Samma sak gäller anmälningarna avseende grov kvinnofridskränkning och våldtäkt. Särskilt utsatta är kvinnor som misshandlas av en man som de har nära relation med. Detta våld är också svårast att komma åt. Mörkertalet är stort. Många lider i det tysta och vågar eller anser sig inte kunna anmäla förövaren.

Nästan värre är när en kvinna tar steget att bryta ett sådant förhållande och möts av ett samhälle som inte tar ansvar för att hjälpa henne. Sveket blir då dubbelt. Flykten från fångenskap, förtryck och våld möts inte sällan av bristande kunskap och bristande engagemang hos de myndigheter som har till uppgift att garantera den enskilda människan skydd och stöd.

Ett särskilt problem utgör det så kallade hedersvåldet. Det handlar om kontroll genom bla våld och hot om våld inom tätt slutna grupper, ofta släkter, för att tvinga människor att följa vissa mönster och traditioner. Detta drabbar flickor och kvinnor, men även pojkar och män . Också här behöver kunskapen öka hos de myndigheter som arbetar och kommer i kontakt med hedersrelaterat våld och tvång.


svd

nyhet


Kommentarer
Postat av: joakim

och vilken värld lever du i?? oh förlåt du var sosse... det förklarar allt.
Dom som misshandlar kvinnor eller män bryr sig knappast om jämlikhet. Det handlar om respekt och uppväxt.

2008-01-02 @ 13:56:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0