Reinfeldt hycklar om vården, säger en sak men gör en helt annan


I dag besökte statsminister Reinfeldt kärnsjukhuset i Skövde. Han har låtit sig imponeras av den duktiga personalen inom offentlig vård och omsorg, han talade gott om offentlig sjukvård. Han menade att kvalitén är god men att tillgänligheten är ett problem.
Men i praktiken för moderaterna en sjukvårdspolitik som riskerar att bryta sönder den allmänna och solidariskt finansierade sjukvården. Det för Sverige allt närmare ett tudelat vårdsystem.

På område efter område, så också inom sjukvården, säger man en sak och gör något helt annat. Det är grunden för regeringens djupa förtroendekris i opinionen - många är de som känner sig lurade.

I valrörelsen lovade Reinfeldt att inga universitetssjukhus skulle säljas ut till privata vårdföretag. I verkligheten har det blivit tvärtom. Det har blivit tillåtet att privatisera även universitetssjukhus.

Han lovade att i moderaternas Sverige skulle det inte bli några gräddfiler i vården där de rika skulle kunna köpa sig förbi köer. I verkligheten blev det tillåtet att låta privatbetalande patienter gå före i kön på offentligt finansierade sjukhus. Det skapar en uppdelning av patienter i ett A- och ett B-lag där de som har privata sjukvårdsförsäkringar eller en tjock plånbok får ett eget väntrum. Principen om lika rätt till vård efter behov överges.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0