Ökad långtidsarbetslöshet bland ungdomar i borgarnas Sverige


Antalet långtidsarbetslösa ungdomar har ökat från drygt 1 600 vid regeringsskiftet i oktober 2006 till över 2 452 i maj 2008.För ett år sedan var de långtidsarbetslösa ungdomarna så många som 10 000. Att antalet har sjunkit beror inte på att dessa ungdomar fått jobb, utan att de tvingats in i en så kallad jobbgaranti för ungdomar.


Under den socialdemokratiska regeringen fick de ungdomar som var eller som riskerade att bli långtidsarbetslösa chanser till utbildning genom bland annat Komvux, Kvalificerad yrkesutbildning och arbetsmarknadsutbildning. Det fanns också större möjligheter att komma in på arbetsmarknaden genom praktikplatser eller utbildningsvikariat. Regeringen har gjort tvärtom och försvårat för ungdomar att få jobb genom att ta bort kvalitativa insatser, mer än halvera arbetsmarknadsutbildningen och skära ner antalet praktikplatser.
http://www.scb.se/templates/pressinfo____243357.asp


källor
Arbetsförmedlingens statistik oktober 2006

Arbetsförmedlingens statistik maj 2008

I maj 2008 deltog nästan 11 500 långtidsarbetslösa i jobbgarantin för ungdomar. I statistiken räknas inte deltagarna i jobbgarantin för ungdomar som arbetslösa utan som studerande.


Kommentarer
Postat av: Anders Nilsson

Hej Monica, kan du beskriva lite tydligare vad tvånget in i jobbgarantin betyder. Var inte de tidigare programmen som jobbgarantin ersatte också obligatoriska? Det är lite snårigt det här.
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0