Ökade klyftor mellan stad och land

Reinfeldts regering saknar regionalpolitik och tycks ha gett upp alla ambitioner om att skapa tillväxt och utveckling i hela landet. Inget görs för att motverka de växande klyftorna mellan olika landsändar. Det kan vi konstatera efter att nu i halvlek ha gjort en sammanställning om hur den borgerliga regeringens politik slår mot landsbygden. Småhusägare på landet ska betala lika mycket fastighetsskatt (bytt namn till avgift) som de med stora lyxiga "slott" i storstäderna.

Lika oroväckande är neddragningarna på utbildningsområdet. När ungdomskullarna nu växer kraftigt möter den borgerliga regeringen detta med att dra ned på antalet högskoleplatser.


Regeringen skär även ner på vuxenutbildningen och fördelar om medlen efter befolkningsmängd, inte efter behov. Det innebär en omfördelning från små kommuner till större.


Det behövs konkreta investeringar för att lösa tudelningen på arbetsmarkanden. Vi måste möta företagens kompetensbehov och investera i framtidens jobb. Därför vill vi omgående tillsätta en Kompetenskommission, investera i fler och växande företag, jobb år unga, bristutbildningar och fler jobb år nyanlända flyktingar.


Regeringens nedmontering av utbildningar för arbetslösa slår mot framförallt ungdomar på mindre orter där arbetsmarknaden är tuffare och behoven av insatser större. Under den borgerliga regeringen har insatserna för att underlätta för långtidsarbetslösa ungdomar att få jobb i stort sett upphört.


Resultatet är att antalet långtidsarbetslösa ungdomar har ökat från drygt 1 600 vid regeringsskiftet i oktober 2006 till nära 2 500 i maj 2008.


Regeringens försämringar inom arbetsmarknadspolitiken innebär också att fler människor tvingas söka socialbidrag. Det gör att inte minst många små kommuner drabbas av ökade kostnader.

På område efter område visar regeingen att de säger en sak men gör en annan. De säger att hela landet ska leva men i praktiken straffar de dem som valt att bo utanför storstäderna
politik     barn     samhälle    regeringen   moderaterna   socialdemokraterna   frihet   demokrati    folkpartiet     alliansen   reinfeldt   bild   centerpartiet
http://www.aftonbladet.se/debatt/article2950839.ab


Kommentarer
Postat av: Henrik Hanson

Monica Green använder sig av SCB:s arbetskraftsundersökning från maj 2008. Däremot länkar hon inte till den, och det är nog inte så konstigt eftersom den första underrubriken hade underminerat Greens bloggpost.Rubriken är nämligenStor ökning av antalet sysselsatta ungdomarOch texten under säger följande:"Under maj var 4 594 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta, vilket är en ökning med 59 000 personer eller 1,3 procent jämfört med maj 2007. Ökningen avser främst ungdomar. Bland ungdomar i åldern 15-24 år ökade antalet sysselsatta med 38 000 personer eller 8,4 procent. Andelen sysselsatta av befolkningen i åldern 15-74 år var 66,9 procent, vilket inte är någon statistiskt säkerställd förändring jämfört med för ett år sedan. Bland ungdomar i åldern 15-24 år ökade andelen sysselsatta till 41,0 procent jämfört med 38,8 procent under maj 2007."

Att långtidsarbetslösheten bland unga har ökat beror enbart på att de tidigare gömdes undan i olika program. En ung person som går en söka jobb-kurs en dag (för kanske 10:e gången) blir nämligen inte längre klassificerad som långtidsarbetslös. Numera arbetar arbetsförmedlingen annorlunda, vilket de flesta, förmodligen tycker är bra. Monica Green verkar dock hellre se att ungdomar får gå olika former av program, hellre än riktiga jobb.

2008-07-23 @ 14:25:25
Postat av: Eva Hedesand Lundqvist

Glöm inte bort de äldre arbetslösa 50-65 år som tvingats ut ur A-kassan. Lämnat facket därför att de inte får jobb. Som tvingas ta ut förtida pension för att överleva i vårt samhälle.Statistiken visar att det är de långtidsarbetslösa äldre som står och stampar.Arbetsgivarna nobbar/mobbar de äldre arbetssökande därför att de tror att de skall bli sjuka och bli borta från jobben.Hör bland vänner och bekanta att även 40-plusare har börjat få svårare att få jobb.Även de här åldersgrupperna bör uppmärksammas.Alliansregeringen låtsas inte se de här grupperna.Socialdemokratin uppmärksammade de här grupperna genom införandet av plusjobb som varit mycket bra för många långtidsarbetslösa.Kompetensen har kunnat tas tillvara. Dagens Alliansregeringen vill inte kännas vid att dessa människor har kompetens och erfarenhet.2008-07-23 @ 16:49:15
URL: http://www.s-info.se/eva

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0