Skolan, skolket och studiero...


Skola ska vara trygg och ge studiero till alla barn. Det är viktigt med en sammanhållen skola, där "undersköterskans barn går i samma skola som advokatens"..
Alla skolor ska, oavsett om det är en fristående skola eller en kommunal, tillhöra samma gemensamma skolväsende och ska omfattas av samma regler, såväl skyldigheter som rättigheter. Alla barn och ungdomar har rätt till samma nationellt likvärdiga skola oavsett var man bor och vem som är huvudman för skolan.

Eller för att tala modernt språk en skola där invandrarbarn går tillsammans med de infödda barnen. Att SSU nu föreslår en socialistisk friskola visar på problemet med att lyfta ur en viss typ av barn (till exempel av religiösa skäl) från den sammanhållna skolan.

Sverige har en av världens mest jämlika skolsystem men det finns oroande tendenser till ökade klyftor mellan skolor och elever.

Alla barn är inte lika och alla skolor har inte samma villkor. Lika chanser kräver olika resurser. Det är självklart att alla barn ska ha rätt att gå i en bra skola.

Helt nyligen visade en undersökning att de socialdemokratiska kommunerna har högre lärartäthet än de borgerligt styrda kommunerna.

I min egen kommun Skövde har vi socialdemokrater i flera år föreslagit ett högre anslag till skolan men alltid blivit nedröstade av den borgerliga majoriteten. Just nu är borgarna rejält osams om hur mycket anslag skolan ska ha och hur mycket det ska styras till respektive skola. Det enda de är överens om är att skolan ska ha lägre anslag än vad vi socialdemokrater föreslagit.


Fler personal i skolan leder till tryggare är skolmiljön och ska ge bättre förutsättningarna för barns och ungdomars lärande. Varför skolket är störst i det borgerligt styrda Stockholm kan bero på otrygghet och ökade klyftor. Att vi dessutom kan vi ta del av gatuvåld i Stockholm, kan möjligen ha ett samband...

Det krävs en anda av respekt. Respekt för lärarna, för eleverna, mellan eleverna och för kunskaper.


Alla skolor, elever och personal tillsammans, borde ta fram gemensamma ordningsregler för ökad trygghet och studiero. Skolan borde vara skyldig att rapportera till vårdnadshavaren om elever under 18 år uteblir från undervisningen utan godkända skäl.

Det krävs studioro och trygghet i skolan, det är inte det samma som major Björklund försöker piska fram.


Mer i Dagen, Svd, DN och GP
, , ,

SSU och friskolorna

skolk i Stockholm

gatuvåld i Stockholm


Kommentarer
Postat av: M.a.m.m.a.J.e.s.s.i.c.a

God Morgon! :) Sovit gott?

2008-07-15 @ 08:55:08
URL: http://jyees89.blogg.se/
Postat av: Nineve

Hur ska man kunna lita på att socialdemokraterna är religiöst neutrala när man som parti står bakom kyrkans bekännelse och sitter i kyrkans ledning? Det enda trovärdiga skulle vara att s inte ställer upp i kyrkovalen.Om ni får som ni vill, en skola för alla...vad garanterar att den inte genomsyras av den trosbekännelse ni som parti står bakom?http://nineves.blogspot.com/2008/07/s-anser-att-bibeln-r-guds-ord.html2008-07-15 @ 12:08:44
URL: http://nineves.blogspot.com/
Postat av: Gubben

Vad är nästa steg? Ett SSU-dagis? Nä, visst ja! Det har dom ju redan...

2008-07-15 @ 18:42:23
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Johan Dahlberg

Gubben: Jag tycker det är en aning oseriöst att kalla Unga Örnar för ett dagis. Jag antar att det är Unga Örnar du syftar på. Unga Örnar är motsvarigheten till SSU, S-Studenter och Partiet fast för dem yngre. Men visst om du tycker den jämförelsen är bra så får du väl köra på den.

2008-07-16 @ 23:14:45
URL: http://blogg.johandahlberg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0