Färre sommarjobben till ungdomar

Vart femte kommunalt feriejobb har försvunnit sedan det statliga bidraget på 100 miljoner kronor drogs in år 2006. Många tonåringar vill gärna få ett sommararbete. Ungdomar behöver göra nytta, tjäna egna pengar och behöver känna på hur det är att förvärvsarbeta.

Den socialdemokratiska regeringen valde att hjälpa kommunerna med ekonomiska medel för att så många som möjligt av gymnasieungdomarna skulle få en tids arbetslivserfarenhet under sommaren.

När den borgerliga regeringen tillträdde tog de bort stödet till kommunerna som skulle gå till sommarjobb.  Det finns fortfarande kommuner som hjälper sina ungdomar med sommarjobb, men det är färre än tidigare år. I min egen kommun, Skövde, drogs sommarjobben ned från 300 till 200  i ett första skede.
Den högkonjunktur som vi haft en tid nu har hjälpt sommararbetande ungdomar . Men hur ska det gå nu när avmattning av konjunkturen är på gång. Då är risken stor att ungdomarna åter står utan sommarjobb, om den ekonomiska hjälpen till kommunerna uteblir.

Vi socialdemokrater vill investera i jobb åt unga. Det behövs riktade insatser för att trycka tillbaka långtidsarbetslösheten bland de unga. Den har tredubblats de senaste 18 månaderna. Vi föreslår en ny insats - Förstajobbet-avdraget. Företag får ett skatteavdrag motsvarande 50 procent av lönekostnaderna om de anställer en ung person som ännu inte har kommit in på arbetsmarknaden. Vi investerar lika mycket så att unga som inte fullföljt grundskola eller gymnasieskolan ska kunna förbättra sin kompetens med Avstampsutbildningar. Dessutom satsar vi på sommarjobb igen åt ungdomar.om sommarjobb i DN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0