Jag röstar nej till Regeringens FRA-lagförslag


 Integritetsskyddet är inte godtagbart i regeringens proposition och därför röstar vi nej till förslaget En försvarsunderrättelseverksamhet måste förenas med ett starkt skydd för den enskilde att slippa bli avlyssnad eller övervakad utan rimliga skäl. Det lagförslag som regeringen lagt fram saknar skydd och är därför ett hot mot den enskildes integritet..


Idag handlar säkerhetspolitik om att ha förmågan att möta ett brett spektrum av tänkbara hot, risker och påfrestningar mot samhället. Vi behöver säkerställa landets säkerhet men också säkerheten för de svenska män och kvinnor som deltar i internationella uppdrag för att trygga fred och säkerhet.


Den nya typen av hot och aktörer gör dagens och framtidens hotbild mer komplex än tidigare. I grunden gäller fortfarande beredskapen mot militära incidenter och territoriella kränkningar, men det måste även finnas beredskap för andra hot som t.ex. terrorism.


Anpassa den militära underrättelseverksamheten så att den kan möta dagens och framtidens hotbild. Men med de kraftfullt utökade mandat den borgerliga regeringen gett den militära underrättelseverksamheten riskerar den att sammanblandas med bland annat polisens och säkerhetspolisens ansvar och verksamhet.


En central del av underrättelseverksamheten sköts av Försvarets Radioanstalt (FRA) som ägnar sig åt signalspaning. Vi menar liksom den borgerliga regeringen att FRA måste få bättre möjlighet att nyttja signalspaning genom tillgång till kabel. Men regeringens förslag har flera brister. En av de allvarligaste är att det inte reglerar integritetsskyddet för den enskilde tillräckligt. Därmed uppfylls inte de krav som en modern stat ska ställa på rättssäkerheten.


De förslag som regeringen lämnar om att FRA ska få tappa av trafik i kablar rymmer möjligheter till starkt integritetskränkande åtgärder riktade mot enskilda, vilket kräver kraftfulla rättssäkerhetsgarantier och ett långgående integritetsskydd. Detta uppfyller inte regeringen i sitt förslag.


Vi socialdemokrater lämnade skarpa förslag på förbättringar men regeringen valde att gå vidare på egen hand. Integritetsskyddet är inte godtagbart i regeringens proposition och därför röstar vi nej till förslaget.

fra   politik   övervakning   avlyssning   samhälle     fra-lagen   integritet


Kommentarer
Postat av: Jörgen L

Grundfrågan är inte hur mycket integritetsskydd man ska lägga in. Grundfrågan är ifall man överhuvud taget ska dra en gigantisk kabel in i statens avlyssningsmyndighet och låta FRA automatiserat läsa all trafik över huvud taget.Det är fortfarande inte utrett ifall det verkligen finns ett hot som behöver upptäckas eller vad detta hot består i.Inte heller om det är nödvändigt med den typen av massavlyssning för att upptäcka det.Inte heller om det ens är tekniskt möjligt att göra det på ett effektivt sätt.OM det hade funnits ett konkret hot OCH det varit av allvarlig typ OCH det hade varit tekniskt möjligt att avslöja det med signalspaning OCH lagen hade varit genomtänkt hur den skulle implementeras tekniskt OCH vi varit säkra på att FRA är att lita på, DÅ hade jag varit beredd att överväga det.Men så är det inte.Om till och med vanliga hederliga människor börjar självcensurera sig och undvika att använda media som de vet ens trafikdatalagras (vilket visats i undersökningar från Tyskland), hur kan man då inbilla sig att "the bad guys" ska kommunicera öppet? För mig är det bara ofattbart! Det är inte Sovjets krigsmakt som är hotet längre, det är små grupper av människor som uppför sig ungefär som vanliga medborgare, och med allra minsta teknisk kompetens kan de se till att den kommunikation de har inte går att urskilja bland alla andra miljontals datapaket som passerar. Kryptering är enkelt och gratis, det går att dölja hur mycket extra info som helst i nåt som ser ut som en bild eller en film för FRA's filterprogram, alla större organisationer kommunicerar redan krypterat, osv.Det finns helt enkelt inget av vikt för FRA att hitta. Lägg ner, eller låt dem spana på öppna källor på nätet istället, de hittar antagligen mera på det sättet än genom att spendera tid och pengar på att försöka avkoda våra privata brev.Vi ska inte glömma att den här lagen faktiskt härstammar från Leni Björklunds försvardepartement från början, så det finns ingen anledning att slå sig för bröstet. Och anledningen till att den dök upp var antagligen att FRA har svårt att motivera sin existens nu när det kalla kriget är slut och ryssen inte är så farlig längre.

2008-06-18 @ 01:40:31
Postat av: Lena

Hi Monica

Du är underbar! Önskar att alla i parlamentet tänkte som du..

kramar

2008-06-18 @ 19:55:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0