Pensionärsskatten och ökade inkomstklyftor


I går hade jag två interpellationsdebatter med Anders Borg. En om de ökade inkomstklyftorna och en om pensionärsskatten.

Ganska märkligt att Anders Borg inte vill kännas vid sina egna dokument. Han har själv skrivit och lämnat över propositionen till riksdagen som innehåller skrivingar om att jobbtillväxten tvärnitar nästa år, dessutom har han skrivit att kommunernas ekonomi förämras nästa år.

Men detta låtsades han inte om i debatten. Hon påstod helt fräckt att det inte var högkonjunkturen som skapat jobben i Sverige utan jobbskatteavdraget. Därför borde pensionärerna vara glada inte sura tyckte Borg. Att han dessutom sa att dessa 1,6 miljoner människor som är över 65 år inte har högre skatt, att det inte finns någon pensionärsskatt då blir det riktigt allvarligt. Menar han att de har fel? Att det inte alls är så att den dagen de fyller 65 år och går i pension får en högre skatt? 

Dessutom ville han inte kommentera det faktum att de tre rikaste tiondelarna av Sveriges befolkning fått 70% av inkomstförstärkningarna i form av sänkta skatter de senaste åren.

Han malde istället på med en massa siffror som folk inte alls känner igen sig i. Frågan är om han tror sig själv eller om han medvetet försöker skönmåla att hälften av landets kommuner aviserat att socialbidragen ökar, att jobbtillväxten tvärnitar, att det blir sämre tider nu, att matpriserna blir högre, att inflationen ökar.

Jag blir i alla fall orolig för hur det ska gå för de som har det sämst ställt, nu när vi ska möta sämre tider


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0