211 år till delad föräldraledighet


  

TCOs pappaindex 2007 visar att papporna ökar sitt uttag av föräldraledighet för nionde året i rad, men ökningstakten har minskat betydligt och verkar nu plana ut. Med årets ökningstakt kommer det att ta 211 år innan föräldrarna delar lika.

- Om nu borgarna vill ta åt sig äran för den internationella högkonjunkutrena så borde de även stå för det som blivit dåligt under deras tid vid rodret. Att samhället ändrat attityd sedan valet är beklagligt. Det handlar om Backlach för jämställdheten och detta är bara början.....


Enligt TCO är det trenden som pekar mot att fler män tar mer pappaledigt är fördelningen mellan kvinnor och män fortfarande mycket ojämn. Och utvecklingen går inte bara mycket långsamt - nu verkar den stanna av. Förändringen det senaste året är från ett indexvärde på 36,3 år 2006 till 36,6 år 2007. Det kan jämföras med förändringen mellan åren 2005 och 2006, från 34,0 till 36,3.


När mammor och pappor delar lika på föräldraledigheten blir index 100. Med årets ökningstakt, 0,3 enheter per år, kommer det att ta 211 år innan föräldrarna delar lika!


Andelen pappor som tagit ut föräldrapenning har inte ökat utan snarare minskat på marginalen sedan 2006. Även ökningen i antal dagar verkar ha stannat av. Papporna tog i genomsnitt ut en knapp halvdag mer under 2007 jämfört med 2006. Regionalt och lokalt har flera län och kommuner backat i pappaindex.


Tretton län har förbättrat sina index och sju län har gått tillbaka sedan 2006. Mest har Örebro län backat. Det län som ökat mest är Blekinge. I topp finns Västerbottens län, Uppsala län och Jämtlands län. Liksom förra året intar Skåne sista placeringen. Näst sist ligger Jönköpings län. Trea från slutet är Kalmar län.


Årets vinnare bland kommunerna är Strömsund med ett index på 51,9, följd av Robertsfors och Bräcke, båda på 48,2.

                 

TCOs pappaindex bygger på Försäkringskassans statistik över föräldralediga.Rapporten om pappaindex finns i sin helhet på TCO:s hemsida, http://www.tco.se/_

DNKommentarer
Postat av: Mikael

Först får man bestämma vad som är "jämnt". I sådana här stora frågor, men stor tröghet får man ändå säga att 60/40 är nära nog "jämnt".

Snittet ligger nu alltså på 36,6 vilket gör att med årets snitt (0,3) kommer att ta 10 år tills vi är där. Så lugn bara lugn.

Själv tycker jag att det är upp till familjerna själv att bestämma hur man vill dela sin ledighet - det skall inte politiker göra som endast kokar ner familjer till procentsatser för att göra det precis jämnställt.

Det kanske bör göras en "mammor-stanna-hemma-med-barnen"-kampanj i Strömsund eftersom papporna är hemma oftare med sina barn? För det var väl jämnställdhet du ville ha?

Nä, låt folk bestämma själva Monica.

2008-03-06 @ 18:26:06
URL: http://www.gryningsrad.se
Postat av: Starvid

Kanske inte så smart att extrapolera dynamiska trender rakt av... ;D

2008-03-06 @ 19:50:01
Postat av: Mikael

Starvid:
Det är klart att man kan. Blir mycket lättare att plocka politiska poäng då.

2008-03-08 @ 16:03:23
URL: http://mikaelmattsson.com/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0