Idag inleder vi samtal om framtidens äldrepolitik.


Med anledning av socialdemokraternas aktuella äldreplattform bjuder Mona Sahlin och Ylva Johansson in till ett presseminarium i Stockholm om socialdemokraternas förslag till utveckling av äldrepolitiken. I Skaraborg träffar vi ett 50-tal pensionärer på Volvohuset i Skövde. Klyftorna mellan människor ökar. Jobben blir otryggare, stressen ökar och det blir dyrare att bo. Den som blir sjuk kan få hela tillvaron raserad i ett slag. Den borgerliga regeringen vräker ut skattesänkningar till de allra rikaste och tackar därmed nej till resurser från dem som verkligen har råd att bidra till välfärden.

Pensionärerna får inte del av skattesänkningarna.

Såhär kan det inte fortsätta. Orättvisor är inte lösningen på Sveriges problem. Det är inte genom att slarva bort möjligheter och kunskaper, eller genom att slumpa ut sådant vi äger tillsammans som Sverige byggs starkare. Vi socialdemokrater vill att det ska märkas att Sverige är ett välfärdsland. Och vi vill investera i människors kraft - oavsett ålder - inte slösa bort den.

Det är en stor framgång att vi lever allt längre. Om tio-femton år kommer många fler äldre än idag att behöva vård och omsorg. Sverige bör inverstera nu för att säkerställa att det också då finns bra vård och omsorg med kunnig personal.

Många som är pensionärer hjälper till med barnbarn eller sköter om anhöriga.

Många tränar, golfar, jobbar ideellt eller odlar olika intressen. Men många känner

också att de har mer och annat att bidra med, kunskap och kraft som sällan

efterfrågas.

Sverige behöver en ny syn på äldres arbete och pensionering. Man är kanske inte äldre än man känner sig? Fler äldre i befolkningen betyder ju också mer erfarenhet i befolkningen. Det är en tillgång som ett litet land i en globaliserad värld inte har råd att slarva bort. Samtidigt har inte alla möjlighet att arbeta fram till pensionsåldern - utan slits ut i förtid. Därför riktar vi krav på regeringen att inrätta en erfarenhetsdelegation och börja förändra attityden till äldre på arbetsmarknaden och förändra arbetslivet så att vi inte sliter ut människor i förtid.

Den borgerliga regeringens skattepolitik diskriminerar pensionärer. Pensionen är en uppskjuten lön. Därför föreslår vi ett skatteavdrag också för den som har pension.

Det finns ingen åldersgräns för viljan att forma sitt eget liv. Men för den borgerliga regeringen handlar äldres valfrihet mest om att välja privat eller offentlig omsorg. Vi vill ändra på det. När man behöver hjälp av hemtjänst, äldreomsorg eller vårdcentral måste man mycket mer få välja vad man vill ha hjälp med, hur, på vilket språk och i vilken turordning.

Bland annat detta har vi arbetat med i vårt rådslag om välfärden.


sjukvården i Stockholm

Sahlin-Reinfeldt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0