Ska inte ersätta Stina Dabrowski men vara med i TV ikväll för att prata om köphysteri bland unga

I "Upp till 18"  beskrivs bland annat unga tjejers utsatthet och hur dåligt många flickor mår. Stressen i skolan är en viktig faktor till att tjejer mår dåligt. Men en annan stor andledning är modehysterin långt ner i åldrarana. Tjejer bantar och ska vara trådsmala. Tjejer ska leva upp till att vara sexsymboler långt före puberteten. - Varför säljs det annars Bh till 3åringar och varför säljs det stringtrosor till små tjejer?     

"Upp till 18" är en faktasamling från Barnombudsmannen om ungas vardag, hälsa, skola, fritid, familjesituation och deras syn på livet. En huvuduppgift för Barnombudsmannen är att driva på arbetet med FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, i hela samhället samt förmedla kunskap om barn och unga till beslutsfattare.

Barnperspektivet behöver öka i hela samhället och i alla beslut som berör barn och unga. För att vuxna ska kunna fatta kloka beslut med bästa möjliga underlag behövs goda kunskaper om barns och ungas levnadsvillkor. Vi behöver även bli bättre på att använda kunskapen från barn och unga själva

Ur Upp till 18 - fakta om barn och ungdom:

 • De flesta barn bor med sina två ursprungliga föräldrar och färre barn upplever att deras föräldrar separerar.
 • 28 procent av flickorna och 40 procent av pojkarna mellan 10 och 18 år har skadat sig så allvarligt att de har behövt vård av sjuksköterska eller läkare det senaste året.
 • Andelen 11-åriga flickor som tycker att de är mycket friska ökar och andelen 15-åriga flickor som tycker att de är friska minskar.
 • Flickor i de övre tonåren hoppar oftare över lunchen än pojkar i samma ålder.
 • Ätstörningar är tio gånger vanligare bland flickor än bland pojkar.
 • Mellan 5 och 6 procent av alla tonåringar uppskattas lida av depression
 • Ungdomars alkoholdrickande sjunker något, men drygt var femte tonåring dricker stora mängder alkohol när de väl dricker.
 • En större andel 11- och 13-åriga flickor än tidigare tränar intensivt flera gånger i veckan.
 • Var fjärde flicka mellan 16 och 18 år tycker att deras pappa sällan eller aldrig har tid med dem.
 • Pojkar känner sig tryggare med åren, medan flickor känner sig mer otrygga ju äldre de blir.
 • Ungefär en av fyra niondeklassare har blivit slagna, sparkade eller utsatta för annat våld.

Det är skrämmande fakta som leder till eftertanke, Jag hoppas kunna nämna något om detta i STV debatt ikväll. Sedan kommer debatt handla om hur programmet debatt ska fortsätta


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=751338

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=6486

http://blogg.svd.se/reklamochmedier?id=6502


Kommentarer
Postat av: Tommy Johansson

Monica.

Du gjorde bra inlägg, synd att Du inte fick vara med mer !!Det var sorgerligt att se minspelet på den driftiga bloggande tjejen som tjänat miljoner på sin blogg, när Du försökte att få in debatten på viktiga frågor. Sedan var ju Stureplan-prifilen Fredrik som vanligt !! Hur länge kommer Centern att låta honom gå på?
Tommy

2008-03-14 @ 12:50:16
Postat av: lena

Bra rutet i rutan..!!!!!!!!

2008-03-14 @ 17:18:02
Postat av: joel

Man kan ju naturligtvis tycka vad man vill om unga tjejers konsumtion, själv tycker jag att det är fantastiskt att unga företagare kan bli rika på sina hobbies.

Dock så är det intressanta om du vill vidta några poltiska åtgärder för attt hindra konsumtionen? Ska staten gå in och peka med hela handen vad som är moraliskt rätt och fel? Ska du förespråka riksdagsbeslut om vilka intressen som är bra?

2008-03-18 @ 15:36:45
URL: http://pagedown.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0