Stoppa åldersdiskrimineringen


Dessvärre är det många pensionärer som upplever att samhällets syn på äldre ofta är negativ. Många beskriver hur de går från att vara "någon" till att vara "ingen" och känner att de inte blir tagna på allvar, att alla äldre betraktas som en homogen grupp, att de blir osynliga när det ska nomineras till viktiga uppdrag och att de blir nedprioriterade när de söker vård. När man behöver hjälp, åt sig själv eller åt en anhörig, har man alltid rätt att bli trodd på sitt ord och bli respektfullt bemött.

Ingen ska behöva ha känslan av att stå med mössan i hand hos kommunen när

man behöver hjälp med tvätt, matlagning eller den personliga hygienen. Att bli pensionär framställs ibland som att bli någon som ligger samhället till last.

Inget kan vara mer fel. Att leva på sin pension är att leva på uppskjuten lön som man har jobbat ihop till under sitt yrkesverksamma liv. Dagens pensionärer har oerhört mycket att bidra med och utför redan idag ovärderligt arbete på den reguljära arbetsmarknaden men framförallt i väldigt stor utsträckning som stöd och hjälp till barn och barnbarn och andra nära anhöriga. Pensionärerna är den grupp som är mest aktiv i föreningslivet och som utför en stor del av det ideella arbetet i samhället.

Det är bra att det nu införs en lagstiftning som förbjuder åldersdiskriminering i arbetslivet. Men också på andra områden upplever många äldre sig diskriminerade. Vi socialdemokrater vill se över lagstiftningen, det ska aldrig vara tillåtet att diskriminera äldre. Samtidigt är det viktigt att en ny lagstiftning också fortsättningsvis ger utrymme för att äldre över en viss ålder ska kunna få generella insatser, till exempel lägre avgifter eller gratis fixartjänster i hemmet.

Pension är uppskjuten arbetsinkomst. Därför ska pensioner och arbetsinkomster beskattas lika. Den borgerliga regeringen har infört ett förvärvsavdrag som leder till att pensionärer betalar mer i skatt än löntagare vid samma inkomst. Vi socialdemokrater tycker att det är orimligt. Vi föreslår i vårt budgetalternativ ett höjt grundavdrag för alla pensionärer, så att den genomsnittliga skatten blir 2000 kronor lägre per år.

svd om s äldrepolitik


Kommentarer
Postat av: Edvin Ala(m)

Ska jag tolka detta som att du vill avskaffa samtliga avdrag? Detta för att motverka "diskriminering".

2008-03-04 @ 16:33:54
URL: http://edvinalam.bloggagratis.se
Postat av: Tobias H

Jag vill poängtera att socialdemokratin i sitt budgetalternativ har bakat in alliansregeringens första jobbavdrag. Gott så.

Däremot har de inte gått med på steg 2 av jobbavdraget. Vilket gör att Green vill höja skatten för innevånarna i Västra Götalands län med 4.000 kronor.

2008-03-04 @ 19:23:20
Postat av: Sven Ekholm

Rimligen har du mer kostnader när du jobbar, du har kostnader för kläder, för mat, lunch ute osv, du har mindre tid att laga billigare mat och att leta efter lägre priser. Det är dessutom så att pensionerna blir högre om den svenska ekonomin utvecklas väl- ett system som S medverkat till. Ett grundavdrag för alla som ökas är en bra lösning, att minska bidragsrundgången är ypperligt.

2008-03-05 @ 20:18:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0