Bensinbolagen skyller på politikerna när de lägger ner mackarna på landsbygden

Igår hade vi kommundelsstämma i Timmersdala. Då framkom att många trott att det har med de alternativa bränslena att göra som mackarna lägger ner. Det är fel. De små mackarna har inget krav på alternativa bränslen. I den lag om tillgång till miljövänligt bränsle på landets bensinmackar som togs för en tid sedan undantas de mindre stationerna. Av Sveriges 2 400 bensinmackar (år 2006) undantas 1 600 från kravet att erbjuda miljövänligt bränsle. Övriga har dessutom möjlighet att söka dispens för att av ekonomiska skäl slippa kravet.

Ändå har de fräckheten att skylla på politikerna. Timmersdalaborna och alla andra i små samhällen har all rätt att vara arg när service försämras. Jag håller fullständigt med dem i sin illska.

Hittills i år har bensinbolagen varslat om ett tiotal nedläggningar och det är bara början. Det kan i Skaraborg bli 30 - 40, varav de flesta på landsbygden. Totalt riskerar ca 2 000 av landets 3 500 drivmedelsstationer att försvinna.

Att bensinmacken försvinner får stora effekter. Folk får längre till stationer och med detta svårare att tanka. Risken är att fler transporterar och lagrar drivmedel i olämpliga kärl på hemmaplan. Om man tvingas åka till en annan ort för att tanka kanske man också gör andra inköp. Därmed påverkas även annan handel av att bensinmacken läggs ned. Det är i åtskilliga fall också så att bensinmack och annan handel drivs tillsammans. Försvinner macken är risken stor att också den handeln läggs ned. Utan bensinmack uttunnas servicen på orten som därmed blir mindre attraktiv.

Risken är överhängande att inga oljebolagsdrivna stationer kommer att finnas i samhällen med mindre än 3 000 invånare eftersom det inte anses vara lönsamt. Naturligtvis borde branschen ha ett samhällsansvar för att det finns drivmedelsstationer också på landsbygden. Företagens drivkraft är vinst och möjligheten att klara sig så bra som möjligt på marknaden. En levande landsbygd är tyvärr ingen drivkraft för ett bensinbolag.


Kommentarer
Postat av: Mikael

Vore det inte bättre att politikerna tar "ett samhällsansvar" genom att INTE införa regler som leder till effekter som detta? Att ansöka om dispenser dit och dit gör bara att det finns ytterligare pålagor för
företagarna. Dom har inte samma förmån som politiker som fritt kan tillsätta sekreterare och tjänstemän för att sköta det administrativa.

Har du själv drivit företag någon gång? Eller är du yrkespolitiker ?

2008-05-18 @ 11:16:32
URL: http://www.gryningsräd.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0