Försvarscirkus


Efter inte ens två år vid makten har den borgerliga regeringen lyckats skapa KAOS inom försvaret. Just nu tvingas ledande militärer leka "hela havet stormar" och kämpa för sitt regementes överlevnad. 

Försvaret har i opposition alltid varit högerns hjärtefråga. Nu har de ansvaret och visar med all tydlighet att de inte klarar av det. Försvarsministern skyller på ÖB, stats- och finansministern som har den verkliga makten vill eller förmår inte ta i frågan.

Nu räknas det på nedläggning i Skövde enligt svd

Skövde garnison innehåller Skaraborgs regemente P 4 med 550 officerare och 130 civilanställda. Dessutom finns i Skövde Trängregementet och motorskola samt Markstridsskolan. Här finns också ett tekniskt kontor för markstridskrafternas materiel.

I alla tidigare förbandsnedläggningar, när socialdemokraterna styrde landet, har Skövde både klarat sig och till och med stärk sin ställning. Men i försvarsledningens huvudalternativ läggs nu hela Skövde garnison ned. Utbildning av pansarförband och insatskompanier tas över av P 7 i Revinge, I 19 i Boden och Livgardet i Kungsängen.

Situationen är djupt oroande. Regeringen har skapat kaos i Försvarsmakten. Borgerligheten har tvingat ÖB till panikåtgärder. 

Arbetet och besluten måste göras i rätt ordning. Vi har en parlamentarisk Försvarsberedning som ska arbeta fram de långsiktiga behoven och målen för försvaret. Det arbetet måste först bli klart innan det går att diskutera Försvarsmaktens organisation. Det är kontraproduktivt att börja lägga ned förband innan vi bestämt vilket försvar Sverige ska ha.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1312219.svd


Kommentarer
Postat av: Åke Carlsson

Att komma tillrätta med Försvarsmaktens ständiga ekonomiska problem en gång fr alla verkar inte vara särskilt viktigt för dig!?
Att den långsiktiga lösningen är en omfattande strukturreform verkar inte många (särskilt politiker) bry sig om. Militäryrket kan inte jämställas med andra yrken, pensionsåldern kan inte vara 60-61 år för alla, stödmyndigheter kan inte tillåtas bli stora administrationer, osv....
Att lägga ned garnisoner (är lika tokigt som om Volvo stänger en fabrik) men tyvärr det enda medlet som just nu är tillgängligt. Att avskeda 75% av administrationen är med svensk lagstiftning inte möjligt.

2008-05-31 @ 10:44:16
URL: http://carlssontycker.blogspot.com
Postat av: vmm

Jag tar det som ett vallöfte att om socialdemokraterna får makten så är det slut med slakten på Försvaret.

2008-05-31 @ 12:29:52
URL: http://vitmedelaldersman.blogg.se/
Postat av: Magnus Hammar Borsch

Hej Monica!

Några reflektioner om ditt blogginlägg:

Även om du har rätt i många av de fakta du radar upp ställer jag mig frågande till vilket alternativ du förordar. Min uppfattning är att (s) verkligen inte har någon trovärdighet i den försvarsfrågan, istället bör vi se detta som främst en strid mellan olika borgerliga politiker med bra eller mindre bra förslag. Socialdemokraternas förslag däremot, de är förödande.

I stora drag anser jag att du missar att nuvarande debatt innehåller två aspekter:

1: Försvarsmaktens budgetmiss förra året, helt oacceptabelt - man får inte räkna så fel och komma på det så sent. Givetvis får detta konsekvenser, frågan är hur stora och vilka - här har socialdemokratin inga svar. Alliansregeringen har efterfrågat alternativ.

2: Regeringens långsiktiga planer för Försvarsmakten som för närvarande inte verkar takta med försvarsberedningen. Även socialdemokraterna är ur takt och mer därtill med försvarsberedningen (trots ditt uttalande i detta inlägg). (S) föreslår omedelbara besparingar mångdubbelt större än regeringens, vad får det för konsekvenser för Skaraborgs garnisoner? Här har ni återigen inga svar.

Dessutom måste jag poängtera att alla förslag om nedläggningar hittills enbart är Försvarsmaktens egna förslag och beräkningar, inte regeringens som du vill låta påskina. Regeringen har ännu inte deklarerat någon beslutsavsikt åt vare sig det ena eller andra hållet, däremot har man efterfrågat förslag och alternativ.

Till ditt försvar måste jag dock säga att det är positivt att du står på Skaraborgs sida i debatten. I den mån det är möjligt ska vi givetvis hålla ihop.

Min uppfattning är (ja, förutom att den av naturliga skäl är ganska partisk och företräder mitt egenintresse) att Skövde garnison med sin väl utbyggda infrastruktur (verkstäder, skjutbanor, övningsfält, träningsfaciliteter, nyrenoverade kaserner mm.), specifika kompetens (lärare på MSS, MotorS och LogS, specialiserade logistikofficerare), stordriftsfördelar (alla skolor och regementen på samma plats ger stora fördelar) och samövningsmöjligheter (TrängR behöver verkligen ett rejält förband att kunna samöva med i stort och smått - detta görs med P4, Lv6 är inget alternativ och inte heller P7).

En omlokalisering av TrängR till Halmstad skulle förmodligen innebära att avsevärt mer än hälften av personalen slutar, vilket är förödande för logistiken då varje officer i sig är specialiserad på en viss tjänstegren. På grund av regementets kroniska resursbrist har det inte kunnat sprida kompetenserna bland de anställda i tillräcklig omfattning. FM riskerar således att tappa hela tjänstegrenar under en lång period.

Skaraborgska hälsningar
Magnus Hammar Borsch

2008-05-31 @ 19:23:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0