Investera i barnens framtid


Skolan behöver mer pengar för att minska klasstorlekar och förbättra lärarnas arbetssituation. Därför måste skolan få ökade resurser för att anställa fler välutbildade lärare och därmed ge förutsättningar för att minska klasstorlekarna. Alla barn och ungdomar måste ha rätt att nå de nationella kunskapsmålen oavsett var man bor och oavsett föräldrarnas bakgrund.

Alla lärare i svenska skolan, oavsett om de arbetar i en kommunal skola eller i en friskola, borde var välutbildade, kompetenta och behöriga. Staten, kommunerna och friskolorna bör göra en överenskommelse om att inte nyanställa någon lärare utan rätt utbildning. Staten borde gemensamt med kommuner och friskolor bekosta vidareutbildning av de obehöriga lärare som i dag finns anställda.

Det är helt oacceptabelt att en enda elev ska behöva gå till skolan och vara rädd för att utsättas för mobbning och kränkningar. Varje skola måste följa upp lagen om förbud mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Antalet elever som anser sig utsatta för kränkningar och mobbning måste följas upp varje år, på varje skola och varje kommun.

Idag kan Skolverket inte ingripa mot en misskött skola så länge den är föremål för rättslig prövning. Men prövningen kan pågå under en lång tid. När en ny skola startas har Skolverket i praktiken bara befogenhet att kontrollera om de har fyllt i blanketten på ett korrekt sätt. Det är helt orimligt. Socialdemokraterna vill därför införa kunskapsgaranti för eleverna. Den innebär att det ska göras en självständig bedömning av Skolverket om skolan har förutsättningar att leva upp till skollagen redan innan skolan startar.

Vi tror att barn behöver trygghet, lugn och ro och nyfikenhet.

Vi behöver investera i kunskap i förskola och skola. Därför måste alla beslut som ska fattas ha barns bästa för ögonen. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0