Regeringen vänder landsbygden ryggen, svek och bruta vallöften om fastighetsskatten

Effekterna av den förändrade fastighetsskatten har visat sig bli höjd skatt för 58% av landets villaägare. Detta trots att företrädare för regeringen flera gånger sagt att alla ska få sänkt skatt. Vid 2009 års taxering av småhus stiger taxeringsvärdena med 32 procent. En följd av detta blir att skatten höjs för 58 procent av landets småhusägare. Det framgår av en ny prognos som Villaägarna beställt från SCB. Prognosen visar att taxeringsvärdena stiger i samtliga landets kommuner. Störst blir höjningen i Trelleborg med 55 procent, lägst i Vindeln och Bräcke med 9 procent.

Villaägarnas Riksförbund har låtit Statistiska centralbyrån (SCB) studera de bostadsaffärer som ligger till grund för nya taxeringsvärden år 2009. Prognosen visar att taxeringsvärdena stiger i samtliga landets kommuner och att den genomsnittliga höjningen blir 32 procent. Störst blir höjningen i Trelleborg med 55 procent, lägst i Vindeln och Bräcke med 9 procent. En effekt blir att fastighetsskatten ökar för de 58 procent av landets småhusägare som år 2008 har en fastighetsskatt understigande taket på 6 000 kronor.
Flera miljarder i skattesänkningar har gått till de välbeställdas villaområden, som Täby, Djursholm eller Kungsbacka. Det sker samtidigt som småhusägare i Gullspång, Töreboda, Hagfors, Hylte, Bjurholm och liknande platser nästa år får betala högre fastighetskatt. Detta visar prognoser som Villaägarna häromdagen tagit fram med hjälp av Statistiska centralbyrån.

Det handlar om en skattehöjning på 500 kr i genomsnitt på de orter ute i landet som har låga taxeringsvärden.

Detta sker i bjärt kontrast med vad de borgerliga partierna skrev i sitt gemensamma valmanifest om den kommande omläggningen att "ingen ska betala mer i avgift än man idag gör i fastighetsskatt". Anders Borg sa i september förra året: "Alla hus får en sänkning jämfört med idag. Hela landet tjänar på det". Men ingenting av detta var sant.

Fastighetsskatten är kvar trots fagra löften, fast den kallas någonting annat. Hela landet tjänar inte på förändringarna. Alla får inte en sänkning, och många får en höjning.

Finansministern kan vidhålla att det är en sänkning eftersom det i teorin sker en sänkning från 1 till 0.75 procent av taxeringsvärdet men verkligheten ser annorlunda ut i praktiken har 58% av landets småhusägare fått en höjning.

Detta är ett svek mot de som bor i Skaraborg, i Värmland och Dalsland

http://www.villaagarna.se/


Kommentarer
Postat av: Joakim

Allt kanske inte sköts klanderfritt av nya alliansen men betydlgt bättre än den förra regeringen.. Ha de gott //Joakim

2008-05-07 @ 17:53:25
URL: http://hygienkonsult.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0