Vem tar ansvar för försvaret? Vem har befälet?


Är det Anders Borg eller Sten Tolgfors som bestämmer om försvaret? Får ÖB någon ledning alls från försvarsdepartementet?

Försvars och säkerhetspolitiken en för viktig fråga för att hantera oansvarigt. Regeringen har nu tvingat ÖB till panikåtgärder. Nu ska i stort sett halva försvaret ute i landet läggas ned men högkvarteret i Stockholm rörs inte och de hårt prövade Karlsborgsborna får leva i ovisshet. Försvarsmakten har många höga officerare men saknar anställda som kan utbilda värnpliktiga. Det är inte ändamålsenligt. Flera anställda inom försvaret som jag talat med säger att den borgerliga regeringen inte kan leda och ta ansvar för sina beslut.

En parlamentarisk Försvarsberedning ska i juni lägga fram de långsiktiga behoven och målen för försvaret. Det arbetet måste naturligtvis först bli klart innan en massa förbandsorter får leva i otrygghet


Skattebetalarna ska inte behöva betala för mer än vad som krävs för att upprätthålla det försvar Sverige behöver. Vi socialdemokraterna vill spara i samma nivåer som regeringen ca 4 miljarder kronor. En sådan besparing måste bygga på en grundlig analys. Om detta var vi överens med den före detta moderata försvarsministern Mikael Odenberg. Vi vill därför invänta Försvarsberedningens rapport. I dagsläget håller regering på att skära av alla frukter från grenarna utan att veta vad han ska trädet till.

Just nu blir det bara en sammelsurium av allt ihop. Hur ska det gå för Karlsborg som är en så liten ort att i stort sett alla lever på och indirekt av försvaret

Vem har befälet?

svd


Kommentarer
Postat av: TRBNGR

Ditt inlägg lämnar minst ett stort frågetecken.
Du pekar på vad jag vad jag uppfattar är rena panikåtgärder som i värsta fall kan bli väldigt kostsamma på sikt, där håller jag med dig fullständigt.
Sen glider du in på hur synd det är om Karlsborgsborna, är det mer synd om dem än om andra som drabbas av nedläggning av arbetsplatser?
Nu är ju det här en privat blogg men den ensidiga konsekvensanalysen av de stackars Karlsborgsborna gör att helhetsintrycket sjunker.

2008-05-03 @ 08:28:46
Postat av: Wiseman

Jag tycker det klingar otroligt falskt när socialdemokraterna angriper regeringen för dess försvarspolitik. Gudarna ska veta att jag inte stöder den politiken, men hur skulle det se ut om man som socialdemokraterna vill, skulle spara ytterligare 1 miljard kr? Det skulle knappast vara mer ordning.

Just denna mening i ditt inlägg tycker jag är ganska signifikant för speciellt socialdemokratisk försvarspolitik:

"Just nu blir det bara en sammelsurium av allt ihop. Hur ska det gå för Karlsborg som är en så liten ort att i stort sett alla lever på och indirekt av försvaret"

Då är vi återigen tillbaka till det faktum att Försvarsmakten tydligen inte är till för att försvara Sverige och lösa sådan uppgifter, utan som arbetsmarknadsinstrument. Militära och försvarspolitiska hänsyn ska tydligen inte styra lokaliseringen av förband utan regionalpolitiken. Då är vi tillbaka till de socialdemokratiska försvarsbeslut som kostat mångmiljardbelopp i onödan - t ex en nerläggning av A 8 i Boden i ett beslut för att i nästa flytta A 9 till Boden. Kostnad: dryg miljard. Flytt av T 3 Sollefteå till Östersund för att i nästa beslut lägga ner, samt flytt av utbildning av Strf 90 till Östersund för att sedan transportera tillbaka fordonen till Sollefteå för övning (inkl utbyggnad av lokalerna där). Kostnad: runt miljarden. Jag kan fortsätta.

Jag är övertygad om att de anställda du pratat med även ansåg att den socialdemokratiska regeringen inte kunde leda och ta ansvar för sina försvarspolitiska beslut. Efter att ha jobbat inom Försvarsmakten i ett drygt decennium har jag aldrig stött på en annan åsikt.

2008-05-03 @ 09:49:53
URL: http://wisemanswisdoms.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0