11 i 11 en ödesdag


Det känns fruktansvärt att Volvo Powertrain varslar 580 personer i Skövde. Det är ett dråpslag och är tyvärr bara ett i raden av det som sker nu i Vara, Tidaholm och Essunga.

 Nu måste regeringen göra något man kan inte stå handfallen längre. Det räcker inte med att utpeka samordningsmän eller som universallösning hittills att sänka skatterna för de som får ha jobbet kvar.

Vi vill investera klokt för att bryta arbetslösheten och skapa fler jobb. Vi vill stärka näringslivet genom ett program för att möta varsel i industri och tjänstesektor där företag kan få stöd till vidareutbildning av personal som varslats och medel för forskning och utveckling.


När konjunkturen vänder ner är det ofta ungdomarna som drabbas först. Regeringens svar på ungdomsarbetslösheten är en jobbgaranti för ungdomar - som vare sig är någon garanti för jobb eller utbildning: Tvärtom. Vi vill ge alla de 10 000 långtidsarbetslösa ungdomar som göms undan i regeringens passiva åtgärder möjlighet att pröva på att jobba, få referenser och skaffa sig ett yrke.


När varslen ökar så kommer behoven av utbildning för att möta lågkonjunkturen. Redan idag finns stora krav på arbetskraften att klara snabba omställningar. Kunskaps- och utbildningskraven ökar hela tiden och behoven av fortbildning är stora. Det inser inte regeringen utan har dragit in en tredjedel av utbildningsplatserna. Arbetspraktik har nästan försvunnit helt och trots att arbetsmarknadsutbildning leder till jobb, har regeringen tagit bort 70 procent av platserna. Vi vill göra tvärtom och investera i 9 000 platser i bristyrkesutbildningar för arbetslösa redan 2009. Dessutom vill vi tillföra 4 500 fler platser till den kvalificerade yrkesutbildningen. Vi föreslår också 7 000 fler platser på Komvux än regeringen, varav 4 500 platser riktas till yrkesvux.


Under regeringen Reinfeldt har mer än en halv miljon människor har trängts ut ur arbetslöshetsförsäkringen. De står utan denna trygghet när Sverige går in i en lågkonjunktur. Det är en tickande bomb. Vi socialdemokrater vill förbättra arbetslöshetsförsäkringen så att de allra flesta får ut 80 procent av sin tidigare inkomst.


Läget på arbetsmarknaden kräver en bättre jobbskapande politik, som hindrar utslagning i arbetslivet, som ger möjligheter att komma vidare och en väl fungerande trygghet för dem av oss som förlorar jobbet. Men regeringen ser bara på. De som varslats och som är på väg att förlora jobbet förtjänar bättre.


Kommentarer
Postat av: Jasenka Mauzer Åkerlund

Hej Monica,visst är det fruktansvärt,men det blir säker nya jobb under utländska kollektivavtal som kommer att vara billigare för arbetsgivarna. Det är vad våra riksdagsrepresentanter kommer att rösta igenom den 20november(Lissabonfördraget utan förbehåll).Sen är det fritt fram med huggsexa för arbetsgivaren att ta in vem dom vill via utländska företag. Dom har säkert fixa egna registrerade företag som kan se till att vi håller ner lönerna.Då är ALLA med och arbetar. Vi får antagligen ha två eller tre anställningar för att klara den kostnads nivå som vi har idag. Men det drabbar inte dom som har beslutat detta den 20 november.

Nej fram med en A-kassa som är lika över hela sverige och över hela arbetsmarknaden. Inga extra fallskärmar för dirren,och inga bonusar. Nollställ hela systemet,Tack för mej.

2008-11-11 @ 18:03:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0