Få vet att sossarna satsar en halv miljard mer på rättsväsendet än borgarna


Otroligt nog är Polisen en av de förlorarna i regeringens budget. Polisen som räknat med tillskott får nu en total neddragning på 120 miljoner kronor nästa år, mot vad som utlovades så sent som för ett år sedan. Dessutom ska polisutbildningen enligt Rikspolisstyrelsen halveras.

Missarna har varit flera. Först lyckades regeringen förhala en ny modern akademisk polisutbildning som skulle ha varit en viktig investering för polisens fortsatta kamp mot den grova brottsligheten i samhälle Sen missade de chansen till ett svenskt "FBI". Därefter visade det sig att miljardsatsningarna på rättsväsendet, som utlovats i valrörelsen, bara var en bluff. Rättsväsendet går nu på kredit.

Redan nästa år beräknas polisen dras med stora underskott. 2010 är det samlade underskottet nästan en och en halv miljard enligt Rikspolisstyrelsens egna beräkningar. Enligt Riksdagens utredningstjänst kommer antalet civilanställda att minska fram till 2010 i mer än hälften av alla polismyndigheter. Det innebär att nya poliser som kommer ut tvingas göra skrivbordsarbete istället för att vara ute på torg och gator där de behövs.

Vi  socialdemokrater satsar en halv miljard mer på rättsväsendet än den borgerliga moderatregeringen gör de kommande tre åren. Vi vill ge polisen 100 miljoner kronor mer per år. Vi vill inrätta en särskild nationell polisresurs, ett svenskt FBI, som ska verka under Rikskriminalpolisen. Enheten ska arbeta mot den grova organiserade brottsligheten och omfatta 200-300 poliser.

Kampen mot den ekonomiska brottsligheten förstärks också. Finanspolisen ska få bättre förutsättningar för att bekämpa bland annat penningtvätt. 60 miljoner kronor hos Polisen ska öronmärkas under en treårsperiod för att bekämpa barnpornografibrott och människohandel. Straffet för langning ska skärpas. Preskriptionstiden för mord ska avskaffas, även för begångna som ännu inte preskriberats. Rättsväsendet ska effektiviseras. Polisen kan bli förundersökningsledare i fler fall. Domstolarna, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården får också mer pengar.


moderaterna socialdemokraterna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0