Husmark är ute och cyklar om socialdemokraternas rådslag

Det är ju kul att tjänstemän på regeringskansliet sitter och läser socialdemokraternas rådslag. Hoppas de lär sig något på det. De kanske vill gå med i partiet och skicka in förslag inför partikongressen nästa år.

För det är ju då allt rådslagsarbete ska gå från förslag till beslut om vad socialdemokraterna tycker i olika frågor
Men de har "briefat" sin minister lite tokigt, Husmark Pehrssons beskrivning av välfärdsrådslagets stämmer inte

Välfärdsrådslaget är starkt kritiska till regeringens stupstock i försäkringen som nu innebär att sjukskrivna utförsäkras och riskerar avskedas och hänvisas till socialbidrag för sin försörjning. Rådslaget skriver uttryckligen i sin rapport; "Ingen ska behöva bli utförsäkrad och hänvisas att leva på socialbidrag"

Rådslagets förslag innebär att engagera parterna på arbetsmarknaden för rehabilitering och aktiva insatser för de långtidssjukskrivna som är anställda. Rådslaget vill skapa ekonomiska stimulanser för att få heltäckande omställningsavtal som innebär resurser för rehabilitering, omskolning och rätt pröva nytt arbete. Regeringen gör tvärtom. Man nedmonterar arbetsgivarens ansvar för rehabilitering.

Rådslaget föreslår ingen tidsgräns för rätt till rehabilitering och aktiva insatser. Tvärtom vill rådslaget stärka den enskildes rätt till insatser som ger förutsättningar att komma vidare och tillbaka till arbete. Om fack och arbetsgivare är överens om att alla insatser har prövats inom ramen för omställningsavtalet - på arbetsplatsen eller via andra arbetsgivare - och det ändå är omöjligt att få ett ordinarie arbete måste andra aktiva insatser träda in. Det är samhällets ansvar.


lyssna på debatten mellan Christina Husmark Persson och Veronica Palm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0