I dag lämnade s, v och mp in en gemensam motion om stabiliserande åtgärder för det finansiella systemet.


Motionen handlar i korthet om att det är nödvändigt att införa stabilitetsstärkande åtgärder för det svenska finansiella systemet. Sverige måste ansluta sig till EU-initiativet. Det har varit bra att regeringen under beredning av propositionen har gett oppositionen möjligheter att komma med synpunkter på utformningen av åtgärderna.

Vi menar att alla ska med. Om inte det sker måste regeringen återkomma till riksdagen med förslag på de justeringar i programmet som krävs för att alla ska omfattas.

Det måste framgå mycket klart och tydligt att garantin och övriga statliga stödåtgärder ska utformas så att bank- och finanssektorn står för kostnaderna. Därför måste orden bör bytas ut till ska

Regeringen föreslår att staten ska kunna förhindra höjningar av ledningarnas ersättningar när institut tar del av garantin.. Vi föreslår att det också ska kunna krävas sänkta ersättningar i en sådan situation. Det är nödvändigt för att vinna allmänhetens förståelse för stödinsatserna och som en del i insatserna för att förhindra att hushåll och företag får bära kostnader för stödåtgärderna.

För att kunna tillförsäkra ett instituts framtida livskraft är det viktigt att staten får möjlighet att utöva aktiv ägarstyrning och säkerställer att företaget går i en hälsosam riktning.

Det eventuella statliga ägande som kan uppkomma vid statliga stabilitetsstärkande åtgärder måste behandlas på ett ansvarfullt sätt som är bra för den långsiktiga stabiliteten. Regeringen ska därför vid varje enskilt tillfälle fråga riksdagen om bemyndigande att sälja.

I propositionen skriver regeringen i sin bedömning att riksdagen fortlöpande bör informeras. Vi kräver att det ändras till ska informeras.

Hela motionen kan läsas på Riksdagens hemsida


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0