Reflektioner om utgiftstak och kommunernas ekonomiPå Riksdagens hemsida står det om hur Oppositionspartierna redovisar i motioner sina motförslag till regeringens budgetförslag. De brukar lämna in särskilda ekonomisk-politiska motioner där de ger en samlad presentation av sina budgetalternativ.

  Partierna talar om hur högt de tycker att utgiftstaket ska vara och hur de vill fördela utgifterna på olika utgiftsområden. Förslagen brukar kallas för oppositionens skuggbudgetar. Partierna redovisar också i sina ekonomisk-politiska motioner vilka skatter och avgifter som de vill ändra och hur olika reformer som de vill genomföra ska betalas.

 De mer detaljerade budgetförslagen finns i partiernas särskilda skatte- och anslagsmotioner. Sina förslag om statsbudgetens utgifter redovisar de oftast med en motion per utgiftsområde.

Ändå påstår centerpartister med Maud i spetsen att vi socialdemokrater gör fel.

En annan sak som de plötsligt anklagade oss för i den allmänpolitiska debatten var att satsningen på 12 miljarder till kommunerna inte var värt något. De fick för sig att vi inte skulle ersätta kommunerna för den ändring vi gör i fastighetsskatten om vi vinner valet. Men visst gör vi det. De anklagade oss för att inte ersätta kommunerna för arbetsgivaravgifterna, men visst gör vi det.

Allt är kompenserat enligt finansieringsprincipen.

Vi satsar 12 miljarder mer än den moderatledda regeringen på kommunerna och landstingen som ska gå till Kvalitet i skolan, sjukvården, allmän förskola för 3-åringar, Komvux, Klimp dvs klimat investeringsprogram , lärlingsutbildningar m.m.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0