Skillnaden mellan blocken är över 11% och socialdemokraterna har högre popularitet än i valet 2006


Vi är många som "varnat" för att opinionsmätningarna skulle visa annat än de hissnande 45% som socialdemokraterna haft en lång tid. Just nu dippar vi ner till 39,5% och det är om man jämför med förra valet en mycket bra. Naturligtvis handlar dippet om reaktionerna på partiledningens meddelande om att vi kan tänka oss regera med andra efter nästa val.

Det var första gången i modern tid som en socialdemokratisk ledare klart och tydligt deklarerade ambitionen att bilda en koalitionsregering.  

Det känns ovant och konstigt att behöva vänja sig vid den tanken. Vi socialdemokrater är så vana vid att alltid kunna regera själva.

Dessutom reagerade människor på att partiledningen meddelade att vi kommit längre i samarbetet med miljöpartiet än vänsterpartiet. Men det är inte så konstigt som det kan tyckas vid första ögonkastet.

Redan hösten 2004 genomförde partierna gemensamma seminarier i syfte att lära känna och närma sig varandra. Det har alltså under ganska lång tid funnits en skillnad i formerna för samarbetet mellan å ena sidan miljöpartiet och å andra sidan vänsterpartiet. Dessutom hade uppenbarligen partistyrelsen diskuterat igenom frågan noga, och bortsett från någon enstaka röst fanns ett starkt stöd för initiativet.

Mona Sahlin är en samarbetspolitiker, hon är noga med att lyssna på alla och noga med att förankra inom partiet. Hon sätter laget före jaget och jobbar hårt med att alla ska känna delaktighet.

Vi kommer att behöva vänja oss vid tanken med att vi ska jobba ihop med andra partier efter nästa val. Därför är det lika bra att meddela det så snart som möjligt, även om opinionen dippar på beskedet.
svd

dn

opinionen i dn


Kommentarer
Postat av: Hasse

Det kan bli så att ni slipper samarbeta med andra partier.

Regeringen lär komma med "godis" till väljarna och då kommer mycket av den kritik som funnits tystna.

Regeringen har lärt av sossarna, börja mandatperioden med åtstramningar och avsluta med reformer och skattesänkningar.

Kom ihåg att vi väljare har ett mycket kort minne!

Så det kan mycket väl bli en andra mandatperiod för regeringen Reinfeldt.

2008-10-31 @ 07:47:46
Postat av: Peter

Vem ska rädda Hägglund?

2008-10-31 @ 07:55:56
Postat av: Tprd Oscarsson

Jag tror inte dippet i väljaropinionen beror på det faktum att vi vill samarbeta. Däremot har den otydlighet som uppstått om vilka vi ska samarbeta med säkert gjort väljare tveksam.Missnöje med vår oppositionspolitik har också dragit ner .Dagens Arenas Björn Elmbrandt skrev: Mona Sahlin och Thomas Östros har tackat ja till de ännu så länge teoretiska räddningspaket för bankerna, som Anders Borg lade fram i förra veckan. Det är bra. Men var finns de mer långsiktiga s-förslagen till att förebygga nya kriser? Eftersom "eftervården" till tidigare finanskriser för det mesta uteblivit, borde alla redan nu börja diskutera vad som bör göras.Dock ska vi inte deppa. Ingen har väl trott att vi kan paerkera på 45-46 procent.Det är match igen. Det är bra det. Då skärper vi oss. Bra också att varningen från väljarna kommer nu och inte i valrörelsen. Nu drar vi igång Rådslag två. I går kom vi i Härnösand överens om att vi ska skriva i Rådslag Världen att vårt parti måste tydligare visa sympati med förtryckta folk och folk

i tex. Sydamerika som försöker frigöra sig från att vara vasallstater till USA. Vår utrikespolitik får inte vara bara en filial till UD och stanna med bara utrikespolitisk bevakning i Brysssel.

2008-10-31 @ 07:56:20
URL: http://www.s-info.se/tordoscarsson
Postat av: Johan

Jag tror att raset beror mer på att Sahlin inte framstår som en trovärdig ledare. Hon vinglar och uttrycker sig okunnigt. Den ekonomiska krisen har skärpt intresset för politiken och folk vill inte ha en statsminister som inte kan något om ekonomi.

2008-10-31 @ 08:08:19
Postat av: angelven

"Naturligtvis handlar dippet om reaktionerna på partiledningens meddelande om att vi kan tänka oss regera med andra efter nästa val." - Njae...Det kanske mera handlar om att Socialdemokraterna äntligen börjat prata om vad de vill göra - och det gillas inte...

2008-10-31 @ 08:12:18
URL: http://angelven.wordpress.com
Postat av: Noffe

En mycket skarp analys av riksdagsledamoten och medlem i finansutskottet Monica Green. Skönt att vi har kompetent folk i Riksdagen som kan det här med att analysera.

2008-10-31 @ 08:54:47
Postat av: Mange

Lite väl barnsligt av Monica att blunda för Mona Sahlins fadäser om samarbetet med mp och v.För övrigt tror jag att tappet beror på att folk förstår följande enkla resonemang: Har man ingen politik för fler jobb så har man inga pengar till välfärden.

2008-10-31 @ 08:55:09
Postat av: Anonym

Mona Sahlin saknar begåvning och när krisen kommer börjar väljarna inse vad det skulle innebära att landet styrdes av henne och hennes dåliga rådgivare.

2008-10-31 @ 09:03:35
Postat av: Fenris

Ju mer Mona syns desto lägre siffror för S. Det är bra att S tvingas bekänna färg och att väljarna ser att man är beradda att samarbeta både med kommuinster och miljöaktivister.Mer Mona i media = Ytterligare en period för Reinfeldt.

2008-10-31 @ 09:08:06
Postat av: Stig-Björn Ljunggren

Du skriver:"Naturligtvis handlar dippet om reaktionerna på partiledningens meddelande om att vi kan tänka oss regera med andra efter nästa val."Ja, delvis. Att socialdemokraterna börjar bestämma hur de ska regera - med vem och för vad - leder oundvikligen till att de får betala ett pris. Att precisera sig kostar på. Att inte precisera sig kostar också, men längre fram mot valet. Så det är riktigt att raset kommit än hur man gjort.Dock har finanskrisen gjort sitt också. Socialdemokraterna hade kunnat vara mer populistiska för att stämma i bäcken, men det hade antagligen urholkat förtroendet på längre sikt.Sedan hade samarbetsfrågan kunnat skötas bättre, om vi nu får vara efterkloka.Fördelen med raset är dock att (s) nu får klart för sig att det fortfarande är match. Nu gäller omställning, från Glida Räkmacka till Vinna Valet.

2008-10-31 @ 09:18:32
URL: http://www.ljunggren.com
Postat av: Matte

Låt oss nu vara lite realistiska här. De 45 procenten berodde framförallt på att man fokuserat på att oponera regeringen, och inte lagt så mycket krut på att föra fram en egen politik. När nu Mona börjar göra saker så kommer motreaktionen, det är alltid lättare att klaga än att göra.

2008-10-31 @ 09:43:00
Postat av: Sune

Byt inte ut Mona på partiledarposten!

Som borgelig väljare uppskattar jag hennes insatser i samlandet av en enig opposition, och det resultat det gjort på socialdemokraternas väljarstöd den senaste tiden.....

2008-11-01 @ 07:54:48
Postat av: Hippe

Hej Monica.

Först vill jag tacka för en väldigt välskriven och intressant blogg, med många smarta inlägg... Jag tycker Mona är en jättebra ledare för socialdemokraterna hon hjälper till att fortsätta göra Sverige till ett bättre land. Hon är så duktig på att hålla nere (s) siffror och popularitet nere.

Angående dina rapporter från Palestina, tror du Israelerna bygger muren för att sabotera för Palestinierna? Palestiner är långt ifrån några helgon.

Mvh Hippe,

2008-11-04 @ 00:08:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0