sossarnas jobbpolitik måste ha riktade satsningar till landets småföretag

Investera i konkurrenskraft och nya jobb genom att göra det lättare att bli företagare, att driva företag och att växa som företag. Fler människor ska våga ta steget och förverkliga sina idéer som företagare. Men också göra det lättare att driva företag. Fler företag innebär fler som anställer och fler jobb.
Jag har lagt en särkild motion om småföretagarnas situation. Idag talade jag med repsentanter från skärgården som i stort sett lever entreprenörer.

Socialdemokraternas småföretagarpaket innehåller bland annat:

* 100 miljoner till ett nytt Småföretagarstipendium, som prövas utifrån affärsidén och söks från ALMI.

* One-stop-tillståndsportal. Enklare att driva företag genom en satsning på en gemensam hemsida och digital tillståndssamordning av myndigheter gentemot företagare.

* 40 miljoner till ett särskilt innovationslån för uppfinnare utanför den akademiska världen, med förenklad ansökningsprocess och sänkta medfinansieringskrav.

* 60 miljoner mer till exportstöd riktat till småföretag.

* Fler regionala exportrådgivare som verkar nära småföretagen i alla län.

* Småföretag ska få tillgång till kostnadsfri exportrådgivning.

* Riktad satsning till utbildning av exportsäljare för småföretagens behov.

* 15 miljoner för att stärka underleverantörernas export, genom en satsning på investerings- och exportfrämjandet med en tydlig profil på de mindre företagen.

* 100 miljoner för stöd till forskning och utveckling i småföretag. Ökat anslag till Forska&Väx för att ge fler småföretag inom framför allt den högproduktiva tjänstesektorn och miljöteknikbranschen möjlighet att växa genom innovativa varor och tjänster.

* Investering i produkter och design i småföretag, genom att komplettera Forska&Väx med programmet Designa&Väx ett nytt program för att stärka småföretagens produktutveckling och design.

* Mer företagande i utbildningen. Företagande en naturlig del av gymnasieutbildningen. Vidareutbildning för lärare om företagande och entreprenörskap. Stimulans för universitet och högskolor att erbjuda introduktionskurser i företagande.

* En trygghetsgaranti för fler nyföretagare. Nyblivna entreprenörer ska under en period om upp till tre år få ta med sig mer trygghet från den föregående anställningen. Denna trygghetsgaranti bör införas under en försöksperiod och permanentas om reformen faller väl ut.

* Samma villkor för kvinnliga företagare. Ett brett arbete och tydliga instruktioner till alla berörda myndigheter för att garantera att alla får likvärdigt stöd vid start av företag eller expansion.

* Guldkort ska göra det enklare att driva företag genom att verifikat och bokföring helt digitaliseras och det blir lättare att leja bort denna administration.

* Stopp för annons- och fakturaskojare. Stöd och rådgivning när mindre företag utsätts för oseriösa företag. Större möjligeter för Kronofogdemyndigheten att stryka missvisande uppgifter ur sitt register.

* 20 miljoner för bättre service till småföretagare i hela landet. Öka stödet till kommersiell och offentlig service - t ex bensinmackar och mataffärer - i särskilt utsatta områden.

* Främja socialt företagande och kooperativ. Stärkt rådgivning och kunskap om möjligheterna till socialt företagande. Socialt företagande ska vara ett likvärdigt alternativ i de företagsfrämjande åtgärder som staten genomför.


Kommentarer
Postat av: Helen

Hmmm... och hur hade du tänkt dig att ni skulle finansiera detta? Genom att beskatta redan befintliga småföretagare så att de utsätts för otillbörlig konkurrens efter ett beslut fattat av en socialdemokratisk regering? Antar att du satt på dig skygglapparna efter Demoskops undersökning som visar att 73% av företagarna föredrar Alliansens företagarpolitik mot 12% av socialdemokratisk sådan.

2008-10-04 @ 20:08:49
Postat av: Lilith Svensson

Och hur mycket tänkte ni höja skatten om ni kommer till makten?Ni har ju klagat ganska mycket på jobbskatteavdraget, innebär det att ni ska höja skatten i genomsnitt med 12 000 kronor per person och år?

2008-10-04 @ 20:21:43
URL: http://lilith.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0