Regeringens åtgärder för att stärka psykiatrin är för kortsiktiga.


Särskilda satsningar ska minska köerna till barn- och ungdomspsykiatrin samt för utbildning och kompetensutveckling av personal. Visst är det bra men för lite och för kort tid.

Regeringen redovisar bara en satsning på tre år. Mycket av det som står i, den statliga psykiatriutredning ledd av Anders Miltons, kräver en långtidssatsning. Det borde vara ett perspektiv på 5-10 år. Totalt satsar regeringen 2,7 miljarder kronor under åren 2009, 2010 och 2011. Av de 900 miljoner kronor per år som pengapåsen innehåller är 250 miljoner redan aviserade satsningar.

Snart kommer en infrastrukturproposition från regeringen och den kommer att innehålla sisådär 500 miljarder i ett långsiktigt perspektiv 10-15 år. Det görs med motiveringen om att det tar lång tid att planera och bygga vägar och järnvägar. Då är det märkligt att det går att ha ett långsiktigt perspektiv på hårda frågor men inte på sköra människor. Det borde vara ännu viktigare när det gäller människor som mår dåligt.

Den satsning regeringen gör utspel om innebär att kommunerna själva ska satsa ännu mer. Men bland åtgärderna finns ett ekonomiskt stöd till kommuner som bidrar till att skapa sysselsättning för människor med psykiska funktionsnedsättningar genom idéburna organisationer. Villkoret är att kommunerna själva skjuter till halva kostnaden för att finansiera projektet.

Dessutom måste skolhälsovården fungera bättre i kommunerna och det behövs satsning på  grundutbildningar och  forskning inom psykiatrin. Kort sagt, regeringen lappar och lagar från sina egna tidigare misstag, de är oansvariga. De lovade fler jobb och färre i utanförskap - nu ökar både utanförskap och arbetslöshet. De har slösat bort chans på chans för Sverige, för konkurrenskraft, välfärd och jobb.


om psykiatrin i DN

psykiatrin i svd

mer i svd


Kommentarer
Postat av: Peter Albertsson

Självklart är det fel på regeringens förslag, eftersom det är Alliansen som utgör regeringen och socialdemokraterna som utgör oppositionen.Ni har ju under drygt 2 års tid nu klagat på att alla skattesänkningarna har gått till höginkomsttagarna (inte en krona i skattesänkning på det man tjänar utöver ca 26.500kr/mån), så jag hoppas nu på att socialdemokratiska arbetarpartiet kommer att gå till val på att sänka skatterna även för oss medel- och låginkomsttagare. Kan man räkna med det?

2008-09-06 @ 02:46:02
URL: http://monaljuger.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0