Regeringens största misslyckande är jobben


Halvtidsutvärderingen fortsätter
Visst har utvärderingen av den moderatstyrda regeringen kommit i skymundan av den internationella bankkrisen. Men å andra sidan är de ju inblandade i den i allra högsta grad. De borde inte ha schabblat bort de goda åren. Visserligen står vi starkare rent ekonomiskt starkare nu efter alla de åtgårder med hängslen och livrem som Göran Persson med flera genomförde efter förra krisen på 90-talet.
Men utvärderingen bör fortsätta av regeringens politik.  De största misslyckandena gäller jobben. De möjligheter de senaste årens goda tider inneburit har inte tagits tillvara.

Den moderatstyrda regeringen skurit ned på aktiva arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning. Arbetslösa har inte getts möjlighet att utbilda sig till de jobb som finns, utan har fått förbli arbetslösa. Den aktiva arbetsmarknadspolitiken bytts ut till passiva åtgärder för de arbetslösa.

Högkonjunkturens möjligheter har slösats bort. Nu stiger arbetslöshet och värst är det för ungdomarna. Långtidsarbetslösheten ligger kvar på hög nivå. Cirka 40 000 långtidsarbetslösa göms undan i regeringens så kallade jobb- och utvecklingsgaranti. Dessa står mycket långt bak i kön vad gäller insatser som praktik och utbildning men räknas inte som arbetslösa i SCB:s statistik. Socialbidragen ökar i över hälften av landets kommuner.


Kommentarer
Postat av: Sune

Hur många gömde ni undan med förtidspensionering.....?

2008-09-19 @ 22:02:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0