Är det manligt och kvinnligt?


Jag har fått frågor om drevet mot LOs ordförande Wanja Lundby Wedin verkligen har med genusperspektivet att göra. Svaret är JA . Men givetvis finns det många parametrar i ett drev.

Sakfrågorna brukar försvinna långt inne i en dimma. I det här fallet var "sakfrågan" oförsvarlig stort pensionsavtal, där inte alla kort fanns på bordet när besluten togs. Wanja har blivit rentvådd om AMF-historien, hon och resten av styrelsen blev vilseledda. Det är hela styrelsen överens om. Trots det är det Wanja som fått ta hela smällen. I det måttet är det också ett klassperspektiv eftersom direktörerna i Svensk Näringsliv inte förväntas sätta emot mot de stora bonusarna. De finns ju redan i det privata näringslivet. Där har också Wanja tagit sitt ansvar och ångrar att hon tillräckligt stark protesterat utan nöjt sig med förklaringarna hon fått.

Men sedan fortsatte drevet med alla möjliga påståenden, mer eller mindre väl underbyggda och så alla undersökningar som ska förstärka det som just har skrivits (som man ropar får man svar). Hur kommer genusperspektivet in. Jo det finns ett större krav på kvinnor än på män. Männen kan gömma sig bakom sina kritstrecksrandiga kostymer och se sådär mäktiga ut så att journalister inte vågar ställa samma frågor. Tilläggas kan att både män och kvinnor har högre krav på kvinnor än på män.

Ett annat exempel är just dagarna efter regeringsskiften då journalister fortsatte i samma stil som om det vore sosseregering ända till Fredrik Reinfeldt sa till den församlade media kåren att nu räcker det nu får ni uppföra er justare. Det gjorde han i samband med att två kvinnor, Stegö Chilo och Borelius, fick lämna regeringen. Då sa Reinfeldt att Tobias Billström inte skulle behöva avgå av samma skäl som kvinnorna och hör och häpna, då fann sig media i det och har sedan dess inte alls granskat den borgerliga regeringen lika hårt.

Nu är det egentligen läge att granska Anders Borg och alla hans olika turer, men det törs inte media, tyvärr

politikerbloggen

dn

sätter punkt

om LO-distr i svd

aftonbladet       

svd

expressen

expressen


Kommentarer
Postat av: Sune

Att Wanja sitter kvar beror endast på att det inte fanns någon annan kompetent kvinna att ersätta henne med.

PR-förlusten för feministerna inom "rörelsen" skulle bli alltför stor då....

2009-04-08 @ 07:27:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0