Det går att kickstarta jobbskapandet (om viljan finns)


Med massiva stödprogram och investeringar i byggen och offentliga sektorn går det att vända och mildra jobbkrisen. Jag lyssnar just nu på TCO-ekonomen Roger Mörtvik.

Han menar att med kloka investeringar i byggnation av vägar och järnvägar, inventeringar i miljöförbättrande åtgärder i offentliga byggnader och i allmännyttan och med satsning på kommuner och landsting så räddas jobben. Enligt Roger Mörtvik så kostar detta visserligen pengar men dessa pengar kommer ändå att användas dels senare i lågkonjunkturen och dels på kostnaderna för massarbetslösheten.

Frågan är om regeringen verkligen vill hindra massarbetslösheten? Det kanske är bekvämt med ett kuvat folk som är oroliga för att endast få 55% i a-kasseersättning. Då kanske det känns bra att gömma sig bakom den internationella lågkonjunkturen. Varför har Sverige ha sämre socialt skydd och sämre a-kassa än många andra Europeiska länder om det är den internationella lågkonjunkturens fel?


Kommentarer
Postat av: Bertil

Om regeringen vill nåt annat än kuva skulle de omedelbart göra om skatten så ex: pensionärer som nu får flera hundra kronor mindre nästa år fick kompensation.

Samma gäller sjuka, och även arbetslösa.

För att förhindra att arbetslösa hamnar i

en otäckt besvärlig ekonomisk situation som knäcker dem resten av livet skulle man återställa och framförallt fixa till lika skatt som för de som har arbete.jag tror 90% av arbetarkåren har förståelse om skatten behövs för att stödja de som är sjuka, arbetslösa eller t.o.m pensionärer.

jag tror inte alls Moderatalliansen generellt har stöd för sitt jobbavdrag eller skillnaden i beskattning.

Folk kräver solidaritet och vill ge solidaritet.

Så tror jag.

Sedan finns förståss de som har sitt på det torra och ser moderaternas skattepolitik som fördelaktiga för dem. Men dessa kräver också solidaritet om de råkar i nöd.

regering gör fel. Dessutom som du Monica skriver finns massor att göra som idag är billigare än då konjukturen vänder upp.

Bostäder för unga, infrastruktur.

Så gjordes på 30-talet när AK-jobben sattes igång när sedan tiderna blev bättre fanns både broar vägar o.s.vBothniabanan upp till Haparanda är bara sätta igång. Även om massor ska jobba med det med spett och spade. Bättre det så folk träffas och blir sociala och mår bra.

2009-04-14 @ 19:34:27
Postat av: Fredrik Viberg

Det finns en mängd människor som arbetar i andra sektorer som är privata. Dessa tycks inte S bry sig om i sitt alternativ. Det är istället de som alltid kommer först när S reagerar och det är ju inte så konstigt när S och LO är så nära varandra. Men samhället har förändrats sen 30-talet.

2009-04-14 @ 21:47:48
Postat av: Johan P

Japan tror jag försökte kickstarta sin ekonomi för typ 15 år sedan, tror de fortfarande håller på att kickstarta den.

Annars borde du väl vara nöjd att regeringen satsar rekordmycket på infrastruktur och forskning då?

2009-04-15 @ 06:48:33
Postat av: Barbro

Monica,Många människor tror att vägen ur krisen är att hålla i plånboken. Att göra som moderater. Att kortsiktigt bejaka sin ängslan och försvara egennyttan.Jag är vidare mycket pessimistisk - precis som Latrin Littorin - han som förväntar sig skitår.

De statliga pengar kommer troligtvis att främst gå till A-kassan och försörjningsstöd för Socialtjänsten. Att statliga bidrag sedan inte är prioriterade utan att de betalas per kapita och inte efter behov d.v.s. lika mycket pengar går till välmående invånare i Vellinge som till en kommun med betydligt sämre förutsättningar - gör inte saken bättre.EN sak är jag däremot optimistiskt om - att jobbskatteavdraget kommer att avvecklas.

När en stor mängd arbetslösa kommer att få betala mer i skatt av sin redan genom Littorin reducerade A-kasseersättning - t.o.m. mer skatt än pensionärer och procentuellt är skillnaden större mellan skatten för arbetslösa/pensionärer ju LÄGRE(!)inkomst du har visavi de som är lyckligt lottade och fortfarande har ett arbete.Jag tror inte ens att själviska moderater kommer att stå emot det publika trycket om vi gör skattetabell 32 känd för allmänheten. Min förhoppning är att en folkstorm kommer att blåsa bort Littorin från sin taburett och tvinga Borg att ta bort jobbskatteavdraget. Inte ens Odell kan ju inte sälja av några högmjölkande kor bland våra statliga verk just nu. :-)

2009-04-16 @ 00:02:02
Postat av: Barbro

Hej igen,OM du tar in mitt inlägg vore jag ytterst tacksam om du ev. strök ett "inte" som jag tror blev "för mycket" i den meningen om Odell och mjölkkor.Hälsningar Barbro

2009-04-16 @ 00:22:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0