Inte en spänn- trots stora ord


Vad menar Anders Borg om att det ska vara ordning och reda i ekonomin? Betyder det att det är viktigare att människor får passiva stöd i lågkonjunktur än att satsa på riktiga jobb?

Varför innehåller han så kallade satsningar annars bara stöd till passiva åtgärder i det som kallas ungdomsgaranti och utvecklingsgaranti (men som inte ger någon garanti till jobb trots namnet) De 10 miljarderna som Anders Borg skryter om går till a-kassa och aktivitetsstöd. Det blir noll kronor till utbildning och praktik för arbetssökande.

Av de 10  miljarder kronor går 93 procent till ökade utgifter för a-kassa och ersättningar till arbetssökande som deltar i arbetsmarknadspolitiska program (aktivitetsstöd).

De återstående 7 procenten går till ökade kostnader för lönegarantier vid konkurser (totalt knappt 800 miljoner kronor).

Av de 10  miljarderna går alltså inga nya pengar till aktiv arbetsmarknadspolitik: praktikplatser och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Det innebär att regeringen inte har något förslag om mer pengar för aktiva insatser för de 220 000 personer som nu riskerar långtidsarbetslöshet.
Läs också Sture Nord på TCOs uttalande
Ska det behövas en Jobbävning för att regeringen ska förstå att de måste mildra jobbkrisen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0