Jobben går före skattesäkningar


Idag presenterar socialdemokraterna en budget som ger 100 000 möjligheter till jobb och utbildning. Alla ska kunna växa efter egen kraft, och att ta ansvar för det gemensamma. Det handlar om ett Sverige där alla ges chansen att forma sitt liv. Vårt mål - full sysselsättning - är grunden för det Sverige vi tror vinner framgång. Därför sviker vi inte arbetslinjen, vi sätter jobben först. Jag kommer att vara på vuxenutbildningen i Skövde för att presentera våra alternativ. Jag har bjudit med mig människor som kan berätta hur otrygghetschocken slagit mot dem i form av varsel, osäkra anställningar, lägre a-kassa och att även de med jobb håller hårt i plånboken.


Den globala krisen har slagit mot Sverige. Men inte hårdare än mot andra länder i Europa. Ändå stiger arbetslösheten snabbare i Sverige. Arbetslösheten ökar nästan dubbelt så mycket här som i EU. Sverige har näst högst ungdomsarbetslöshet i Europa.


I juni i år lämnar en ungdomskull lika stor som fyrtiotalisterna gymnasiet. De tar studenten mitt i lågkonjunktur. Regeringen väljer att sänka skatten med lånade pengar istället. Är det inte bättre att investera i Komvux, KY och högskola och att öka högskolornas sommarkurser redan i sommar?


Unga saknar ofta erfarenheten och de kontakterna som krävs för att få jobb. För att ge alla unga chansen ger vi kommuner och landsting möjlighet att skapa 90 000 sommarjobb. Vårt ungdomsprogram innehåller utökad möjlighet till praktik på högskolan, lärlingsplatser för långtidsarbetslösa och ett första jobbet-avdrag som är skatterabatt till de som anställer en långtidsarbetslös ungdom.


Jobbkrisen slår hårt mot byggandet. Här finns stor potential och möjlighet att skapa tusentals jobb och gör Sverige klimatsmart. Ett utvidgat ROT-avdrag gör detta. Avdraget ska rikta sig mot småhus, flerfamiljshus, enskilda fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Det är att ta ansvar för Sverige.

Sverige ska tillbaka till överskott i de offentliga finanserna. Vi sätter jobben före skattesänkningarna.


Läs gärna Leif Pagrotsky i GP om att regeringen förstärkt krisen med sin politik

Och Mona Sahlin och Thomas Östros i DN och oppositionens gemensamma artikel i svd


Kommentarer
Postat av: AA

Du skriver: "I juni i år lämnar en ungdomskull lika stor som fyrtiotalisterna gymnasiet."Menar du verkligen att de som tar studenten i år är lika många till antalet som de som föddes 1940-1949? En knapp miljon svenskar tar studenten i år, det är en helt enorm nyhet som media verkar ha missat.

2009-05-04 @ 14:27:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0