Sverige halkar efter

Sverige utvecklas just nu sämre än EU-snittet. Arbetslösheten ökar fortare, framförallt för unga människor. Vi klarar helt enkelt av den internationella lågkonjunkturen sämre än andra.


Enligt regeringens ekonomiska vårproposition kommer  

•·        arbetslösheten att stiga till 11,7 procent 2011. Det innebär lika höga nivåer som under 1990-talets krisår.

•·        unga (15-24 år) och de med endast förgymnasial utbildning att drabbas hårdare av arbetslösheten än andra. .

•·        utanförskapet[1] att växa med nästan 200 000 personer mellan 2008 och 2010

•·        socialbidragen öka med mer än 50 procent mellan 2007 och 2012. Det motsvarar 5 miljarder kronor i ökade kostnader för kommunerna 2012 jämfört med 2007.

•·        tillväxten att falla kraftigt i år, med -4,2 procent.


Sverige halkar inte efter p.g.a svensk export sjunker som Anders Borg påstår.. Tvärtom, svensk export har utvecklats bättre än EU-genomsnittet under de gånga åren.


Problemet är istället att den inhemska konsumtionen kollapsar. Svenska folkets framtidstro har urholkats av försämringarna i välfärden som nu görs i Sverige. Just nu sparar svenska folket faktiskt mer än under nittiotalskrisen.


Orsaken till att Sverige klarar sig sämre än många andra länder beror i hög grad på politiska beslut som fattats av Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.


Vi socialdemokrater satsar på ett finansierat krisprogram med fler än 100 000 jobb och utbildningsplatser. Vi sätter fler jobb framför stora skattesäkningar


Kommentarer
Postat av: Ann-Charlotte Hammar Johnsson

USA kan göra stora satsningar på konsumtionen – de har en befolkning till det. Sverige är ett litet land med stort exportberoende d v s att basindustrin med gruvdrift, skogsnäring och tillverkningsindustrin inte har köpare på samma sätt som tidigare runt om i världen. När det blir tvärstopp i den finansiella sektorns och kreditmöjligheterna drastiskt försämras med en trovärdighetskris är det inte inhemsk konsumtion i Sverige som är lösningen.

2009-04-15 @ 15:34:02
Postat av: Johan P

"Tvärtom, svensk export har utvecklats bättre än EU-genomsnittet under de gånga åren"

-Ja men det har också drabbat oss mest i kristider"Problemet är istället att den inhemska konsumtionen kollapsar."

-Tror du sänkt skatt och sänkt moms skulle öka den inhemska konsumtionen av tjänster (som direkt ger jobb inom Sverige)?"Just nu sparar svenska folket faktiskt mer än under nittiotalskrisen. "

- Är inte det en positv sak att folk sparar pengar? Folk blir ju då mindre beroende av banker och stat.2009-04-18 @ 13:52:21
Postat av: Norrlänning

Monica Green, du säger

" Vi socialdemokrater satsar på ett finansierat krisprogram med fler än 100 000 jobb och utbildningsplatser. Vi sätter fler jobb framför stora skattesäkningar".

100 000 nya jobb i offentlig sektor, hur hade du tänkt finansiera det? Just det, skattehöjningar. Och hur mycket pengar tror du den småkonsumerande medel svensson har kvar att spendera efter era skattehöjningar? Du motsäger dig själv hela tiden, och i varje inlägg upprepar du dig.

2009-04-23 @ 22:07:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0