Idag samlas SSU på kongress det blir säkert storm, strid och solidaritet


När Jytty Guteland i eftermiddag drar igång SSUs 35:e kongress blir det internationella utblickar och solidaritet med resten av världen som står i fokus. Men ungdomsarbetslösheten i Sverige, utbildnings chanser och miljön blir säkert heta inrikes frågor.  Den här sommaren har ungdomsarbetslösheten fullkomligt rusat i höjden. Aldrig tidigare har så många ungdomar förvägrats möjligheten till jobb.

Sverige har idag den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU.  Samtidigt som den moderatstyrda regeringen fortsätter vara passiva åskådare. Att börja sitt vuxenliv genom att gå ut i arbetslöshet är en katastrof.

Den enskilt viktigaste orsaken till att ungdomar inte får jobb är bristande utbildning. Därför är det av största vikt att de som är födda under 1990-talet och som nu är på väg ut i arbetslivet har fullständiga gymnasiebetyg som kvalificerar dem till högre studier. Trots att ungdomskullarna växer kraftigt under de kommande åren har regeringen minskat antalet studieplatser på både komvux och högskola. Risken är betydande att vi nu står inför ett historiskt negativt trendbrott där andelen ungdomar som har möjlighet att gå vidare till högre studier för första gången kommer att minska. Många unga som har gått utan arbete en längre tid behöver uppdatera sin kompetens. SSU kommer att ge förslag och idéer på hur denna vanmakt för ungdomar ska kunna brytas.

När SSU samlas får moderpartiet med rätta många smällar, men jag är ganska säker på att den borgerliga regeringen också får sig en och annan käftsmäll
#ssukongress


Kommentarer
Postat av: Niklas Rudholm

Att ungdomsarbetslösheten är hög beror på såväl konjunktur som struktur. Konjunkturen vänder förr eller senare, men de strukturella problemen med LAS och höga ingångslöner gör att även i högkonjunktur så ligger ungdomsarbetslösheten på över 20% i många kommuner. Och kommer att fortsätta att göra det även framgent om inget görs åt LAS och ingångslöner.Vad gäller utbildning som lösning så är det ju inte direkt ett nytt kort. Och visst, då arbetslösheten bland ungdomar beror på att dessa inte har en produktivitet som motsvarar ingångslönerna i Sverige så kan de som vill utbilda sig möjligen se detta som en lösning. Men alla ungdomar vill inte läsa högre utbildning, vilket rimligen bör stå dem fritt. Och i ett fritt samhälle så anser jag att även en person utan utbildning (ja, till och med utan grundskola) ska ha möjlighet att hitta ett arbete. Men detta kräver lägre ingångslöner!

2009-08-05 @ 11:36:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0